Home
   > Bouw
      > Wonen
         > Stadsverwarming
Stadsverwarming / Energieverbuik


Werkgroep Stadsverwarming rondt onderzoek af

Vorig jaar is er door TNO een nader onderzoek gedaan naar het functioneren van de stadsverwarming in Nesselande. Onlangs heeft de werkgroep Stadsverwarming van WONIO de eindpresentatie gehad van dit TNO-onderzoek. Dit was een vervolgonderzoek op de mogelijke oorzaken welke Royal Haskoning in een eerder onderzoek had aangegeven: het functioneren van de hoofd-regelklep en de inregeling van de verwarming.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de regelkleppen naar behoren functioneren. En het inregelen niet de oorzaak kan zijn van hoger verbruik, omdat alle radiatoren voorzien zijn van thermostaatkranen. De conclusie is dus dat het aan de individuele situatie van de woning/gebruik bewoners ligt. Voorbeelden hiervan zijn: plaatsing hoofd-regelklep, goed instellen van de kamerthermostaat en woningen met specifieke indeling (vide-woning).

Gezien de uitkomsten van het onderzoek is er geen collectieve oorzaak aan te wijzen voor het hoge warmteverbruik in Nesselande. Voor de werkgroep Stadsverwarming is hiermee het onderzoek afgerond.

De volgende informatie is beschikbaar over het TNO-onderzoek:
 eindpresentatie 'Oorzaken hoog warmtegebruik / Eenco - Nesselande - Januari 2009' (21 januari 2009)
 samenvatting TNO-rapport

De werkgroep Stadsverwarming is bereikbaar via stadsverwarming@nesseweb.nl.
 
[naar boven] (17-04-09 | JL / bron: werkgroep Stadsverwarming)

Presentatie Royal Haskoning op bewonersavond WONIO

Tijdens de WONIO-bewonersavond op dinsdag 22 mei 2007 hebben onderzoeksbureau Royal Haskoning en ENECO Energie op verzoek van de werkgroep Stadsverwarming een presentatie gegeven van het onderzoek naar hoog warmtegebruik in Nesselande.

Voor geïnteresseerden die de bewonersavond niet konden bezoeken, is de presentatie (en het rapport) ook op Nesseweb beschikbaar:
 presentatie 'Hoog warmtegebruik Nesselande : Evaluatie steekproef' (22 mei 2007)
 rapport 'Hoog warmtegebruik Nesselande : Evaluatie steekproef (Product 6)' (30 maart 2007)
 
[naar boven] (09-06-07 | JL / bron: ENECO Energie & Royal Haskoning)

Algemene Rekenkamer: Tarieven stadsverwarming onvoldoende transparant

De Algemene Rekenkamer concludeert in de het rapport 'Tariefstelling stadsverwarming' dat de tarieven voor stadsverwarming niet transparant tot stand komen. Ook ontbreekt onafhankelijk toezicht op de tariefstelling. Hierdoor valt niet uit te sluiten dat sommige afnemers van stadsverwarming duurder uit zijn dan vergelijkbare afnemers van verwarming via een gasaansluiting. Dat is tegen het niet-meer-dan-anders (NMDA) principe dat de energiebedrijven zelf hanteren.

Het principe van stadsverwarming is dat de restwarmte die vrijkomt bij afvalverbranding of industriële productie, wordt gebruikt om via een gesloten netwerk van leidingen warm water te leveren aan huishoudens. Met dit warme water kunnen de bewoners hun woonruimtes verwarmen en beschikken zij over warm kraanwater. Omdat consumenten van stadsverwarming gebonden klanten zijn, moeten zij worden beschermd tegen te hoge prijzen. In 1975 hebben de energiebedrijven in dat kader afgesproken bij stadsverwarming een 'niet-meer-dan-anders'-tarief (NMDA-tarief) te zullen hanteren. Dat betekent dat consumenten niet méér hoeven te betalen voor hun warmtevoorziening dan vergelijkbare consumenten die door middel van aardgas in hun warmtebehoefte voorzien.

Jaarlijks stelt EnergieNed, de brancheorganisatie van de energiebedrijven, een NMDA-tariefadvies op voor haar leden. Dit tariefadvies bestaat uit vier onderdelen: de rentabiliteitsbijdrage en de aansluitbijdrage (beide eenmalig), het vastrecht (jaarlijkse kosten), en de warmteprijs (kosten afhankelijk van gebruik). De door de energiebedrijven in rekening gebrachte tariefonderdelen zijn voor de consument niet transparant en verifieerbaar. Zo is onduidelijk hoe beide eenmalige bijdragen in de praktijk worden berekend. Ook de totstandkoming van de warmteprijs is niet te verifiëren door de consument, doordat de gegevens die brancheorganisatie EnergieNed hiervoor gebruikt, vertrouwelijk zijn en hierdoor voor de consument niet toegankelijk zijn.

Meer informatie over dit onderwerp is beschikbaar via:
 persbericht 'Tarieven stadsverwarming onvoldoende transparant : Onafhankelijk toezicht op tarieven gewenst' (24 april 2007)
 dossier 'Tariefstelling stadsverwarming' (met o.a. het volledige rapport en de reacties van EnergieNed en de minister van Economische Zaken)
 
[naar boven] (21-05-07 | JL / bron: Algemene Rekenkamer)

Rapport steekproeven beschikbaar

De werkgroep Stadsverwarming heeft het rapport over de steekproeven en de evaluatie daarvan besproken met ENECO. Onderzoeksbureau Royal Haskoning heeft een samenvatting van het rapport gemaakt voor publicatie op Nesseweb. De werkgroep is van plan om het onderzoek eind mei op de WONIO-bewonersavond nader toe te lichten.
Daarnaast heeft de werkgroep ook vragen ontvangen over brieven van ENECO m.b.t. de vervanging van (een onderdeel van) de warmteset. Aan ENECO is gevraagd om een toelichting op deze brieven.

Zowel het rapport van Haskoning als de toelichting van ENECO zijn nu beschikbaar:
 'Hoog warmtegebruik Nesselande : Evaluatie steekproef (Product 6)' (30 maart 2007)
 'Preventief onderhoud afleversets stadsverwarming Nesselande' (26 maart 2007)
 
[naar boven] (13-04-07 | JL / bron: werkgroep Stadsverwarming)

Steekproeven afgerond

De Enige tijd geleden heeft u in de ‘Nesselanders’ kunnen lezen dat ENECO een onafhankelijk adviesbureau heeft ingeschakeld om steekproeven in onze wijk te nemen. Deze steekproeven zijn eind
december afgerond.
Het is voor ons nu wachten op de presentatie van het rapport en de conclusie. Het rapport heeft echter enige vertraging opgelopen. Zodra wij het rapport hebben ontvangen, hoort U meer van ons en natuurlijk ook van ENECO.

 
[naar boven] (14-02-07 | JL / bron: werkgroep Stadsverwarming)

Rapporten onderzoek stadsverwarming

Zoals besproken op de WONIO-bewonersavond van dinsdag 19 september heeft onderzoeksbureau Royal Haskoning 2 rapporten geschreven. Deze rapporten zijn in opdracht van ENECO Energie, en in overleg met de werkgroep Stadsverwarming, opgesteld in het kader van het onderzoeksproject 'Hoog/ongevraagd warmtegebruik Nesselande':
 'Hoog warmtegebruik Nesselande : Voorstel steekproefsgewijze controle' (17 juli 2006)
 'Warmtegebruik Nesselande : Bandbreedte van de warmtevraag' (6 september 2006)

Uw reactie is welkom bij de werkgroep Stadsverwarming via cor.energieverbruik@unet.nl.
 
[naar boven] (14-10-06 | JL / bron: werkgroep Stadsverwarming)

Stand van zaken (sept. 2006) werkgroep Stadsverwarming

De eerste besprekingen met ENECO zijn achter de rug. Zoals u wellicht via ENECO hebt gehoord of binnenkort gaat horen willen ze in Nesselande steekproeven gaan nemen. Hierbij gaan ze controleren of de warmtelevering en ook de verwarmingsinstallatie goed functioneert. ENECO heeft hiervoor een onafhankelijk adviesbureau ingeschakeld om de steekproeven in Nesselande uit te voeren.

De eerste teststeekproeven zijn al bij twee huizen (leden van de werkgroep) geweest, om te kijken hoe het een en ander verloopt. ENECO informeert u verder hoe en wanneer de steekproeven zullen
plaatsvinden.

Wij zijn ook nog op zoek naar iemand die ons belangeloos wil adviseren met de juridische aspecten die we als werkgroep tegenkomen. Reacties kunnen naar cor.energieverbruik@unet.nl worden verstuurd.
 
[naar boven] (16-09-06 | JL / bron: werkgroep Stadsverwarming)

ENECO Energie start onderzoek stadsverwarming

In een brief aan de bewoners van Nesselande meldt ENECO Energie dat zij in overleg met de door bewoners gevormde werkgroep Stadsverwarming onderzoek gaat doen naar de oorzaak van de klachten over stadsverwarming in Nesselande.     Lees verder
 
[naar boven] (17-06-06 | JL)

Gezocht: Bewoner met technische kennis van stadsverwarming

De werkgroep die is opgericht naar aanleiding van de problematiek rondom stadsverwarming in Nesselande is voor de eerste keer samen gekomen. Vanuit de werkgroep komt het verzoek of er iemand is die in Nesselande woont en technisch goed op de hoogte is van de werking van stadsverwarming. Deze persoon zou dan voor de werkgroep als vraagbaak kunnen dienen en tevens bepaalde dingen, die technisch van aard zijn, voor de werkgroep kunnen uitzoeken.

WONIO heeft de n.a.v. eerdere oproepen binnengekomen reacties doorgegeven aan de werkgroep. Indien er mensen zijn met klachten over de stadsverwarming (hoog verbruik, geen warm water, lage waterdruk, enz) en u heeft nog niet eerder gereageerd naar WONIO of u heeft aanvullende info dan kunt u dit doorgeven aan de werkgroep. De werkgroep zal alle reacties inventariseren en kijken of hier conclusies uit getrokken kunnen worden.

De werkgroep is te bereiken via het e-mailadres cor.energieverbruik@unet.nl.
 
[naar boven] (10-06-05 | JL / bron: Cor Westerduin)

"Wat verbuikt u eigenlijk per jaar aan Gigajoules?"

Wist u dat een gezin van 4 personen met jonge kinderen wonend in een nieuwbouw eengezinswoning met stadsverwarming gemiddeld 31 GJ per jaar verbruikt? Dat komt inclusief water en elektra op een voorschotnota van € 160,- per maand. Is dit bij u veel meer kijk dan ook eens op de internetsite van ENECO (Consument > Mijn energie > Bereken uw verbruik) en kijk wat het verbruik in uw specifieke situatie zou moeten zijn. Een Gigajoule kost in onze wijk € 24,26. Er zijn veel klachten binnengekomen over hoge verbruiken. 50 GJ per jaar, en meer, is geen uitzondering. Reken dat maar uit!!

Maandag 10 april zijn een aantal wijkbewoners bij elkaar gekomen om de stand van zaken te
bespreken. Tijdens deze avond is een groep gevormd die de problematiek rondom stadsverwarming in Nesselande op de kaart wil zetten. Het doel is uiteraard dit gezamenlijk aan te gaan pakken. U kunt hierover met een aantal betrokken bewoners van gedachten wisselen tijdens de bewonersavond van WONIO op 18 april a.s. in de Brede School Nesselande. De initiatiefgroep is ook te bereiken via info@nesseweb.nl.
 
[naar boven] (12-04-06 | JL / bron: Nicolet Raterman)

Bijeenkomst bewoners over hoog energieverbruik

WONIO heeft naar aanleiding van enkele berichten in onze huis-aan-huis nieuwsbrief 'Nesselanders' en onze website 'Nesseweb' enkele tientallen reacties ontvangen over hoog energieverbruik door stadsverwarming in Nesselande. De reacties waren zeer gevarieerd, van de melding dat men het verbruik inderdaad aan de hoge kant vond, tot straten en wijkdelen die al weken of maanden onderzoek doen op dit gebied.

Daarom nodigt WONIO wijkbewoners uit voor een bijeenkomst op maandag 10 april om 20.00 uur in de Brede School Nesselande (toegang via het schoolplein) om met andere bewoners de huidige stand van zaken m.b.t. energieverbruik/stadsverwarming te bespreken.
Zowel bewoners(groepen) die al actief zijn op dit gebied, als bewoners die dat willen worden, worden uitgenodigd om hun ervaringen met elkaar te delen, en te overleggen over individuele of gezamenlijke mogelijkheden op dit gebied.
Graag zouden wij van u vernemen (via info@nesseweb.nl) of u deze avond aanwezig zal zijn, of dat u eventueel actief met deze problematiek aan de slag zou willen gaan.
 
[naar boven] (06-04-06 | JL)

Klachten over hoog energieverbruik

Met regelmaat krijgt WONIO berichten van verontruste bewoners over het hoge energieverbruik in de nieuwe woning. De klachten hebben voornamelijk betrekking op de stadsverwarming. Het is echter onduidelijk of het om incidentele problemen of om een wijkbreed probleem gaat.
Om aan de slag te gaan met deze signalen zoekt WONIO contact met bewoners uit Nesselande om mogelijke oplossingen te vinden voor dit energieprobleem. WONIO wil deze bewoners hierbij graag ondersteunen en ziet uw aanmelding via info@nesseweb.nl met belangstelling tegemoet. Bewoners die al eerder met dit bijltje gehakt hebben en hun ervaringen willen delen, wordt uitdrukkelijk om een reactie gevraagd.
 
[naar boven] (15-02-06 | MP)

Lees verder:

ENECO Energie:
www.eneco.nl
> Warmte
> Energiewijzer

Algemene Rekenkamer:
> algemeen
> tarieven stadsverwarming

"Niet meer dan …":
www.nietmeerdan.nl

Actie Giga Joule:
www.actiegj.nl