|
Home
> Buitenruimte
> Water
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Water
Op diepte brengen van diverse watergangen in Nesselande
Begin maart start Gemeentewerken Rotterdam met het op diepte brengen van diverse watergangen in de wijk Tuinstad in Nesselande.Deze werkzaamheden zijn nodig om een goede afvoer van het regenwater te garanderen.
De volgende watergangen worden op diepte gebracht:
a. Piet Begeerstraat
b. Bertus Meijerstraat
c. Theo van Doesburgstraat
d. Jan Wilspad
e. Rietveldpark, langs het Korfoepad
f. Rietveldpark, langs de Laan van Dada
g. Onder de bruggen bij Laan van Avant-Garde nabij rotonde Brandingdijk
h. Onder de bruggen bij Laan van Avant-Garde/Piet Mondriaansingel
i. Wout van Heusdensingel
Verwerking vrijkomend materiaal
Het uitkomend materiaal (hoofdzakelijk zand en beplantingsresten) van de watergangen a tot en met e wordt zoveel mogelijk op de kant gelegd. Na indroging van het materiaal worden de gazons geëgaliseerd en ingezaaid.
Een gedeelte van het uitkomend materiaal f tot en met i wordt afgevoerd. Dit gebeurt omdat er te weinig plaats is aan de oeverkant om het materiaal te verwerken.
Overlast
Helaas is niet te voorkomen dat omwonenden overlast ondervinden van deze werkzaamheden Wij zullen er echter alles aan doen om de hinder tot een minimum te beperken. Afhankelijk van de werkzaamheden wordt een gedeelte van de weg afgezet. Dit wordt aangegeven met borden.
Informatie
Voor vragen met betrekking tot deze werkzaamheden, kunt u contact opnemen met de directievoerder Jan van Noord van Gemeentewerken Rotterdam via telefoonnummer (010) 222 01 48.
Wadi's in Nesselande
In de diverse deelplannen van de wijk Nesselande worden wadi’s aangelegd.
Wadi is een Arabisch woord dat staat voor een rivierdal in droge gebieden (in het Nederlandse vertaald als droge sloot).
De wadi is bedoeld om het hemelwater naar de singel af te voeren. Dit gebeurt alleen bij (hevige) regenval. Hierbij vindt infiltratie (doorsijpelen) van het hemelwater in de bodem plaats.
Dit in tegenstelling tot “normaal” ingerichte straten waar al het regenwater via kolken in het rioolsysteem komt. Bij een hevige regenval kunnen de kolken overlopen/overstromen met alle gevolgen van dien.
De aangelegde wadi wordt ingezaaid met met diverse grassoorten.
Onder in de wadi zullen grassoorten groeien die van een vochtige grond houden. Bovenaan de wadi zullen grassoorten groeien die ook in normale grasbermen voorkomen.
De wadi zal, afhankelijk van de groei minstens tweemaal per jaar worden gemaaid. Waarna het maaisel zal worden afgevoerd. Dit afvoeren is van belang omdat de wadi niet mag vervuilen aangezien dit de werking en de afvoer van het water zal belemmeren. Ook moet voorkomen worden dat grond en ander afval in de wadi wordt gestort. Dit om de optimale werking van de wadi te garanderen.
|
|
[naar boven] |
(18-11-06 | tekst: projectorganisatie Nesselande / foto's: JOB) |
|
Help mee aan schoon water
Wat te doen als er dode vissen in de singel drijven? Of als er olie op het water drijft? Of als er na een forse regenbui water in de kelder staat?
Moet ik dan de gemeente hebben of de provincie of misschien toch het hoogheemraadschap bellen? Dat is, vooral als je in nood bent, niet altijd even duidelijk.
De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap hebben een meldingentelefoon ingesteld. Belt u een van de nummers, dan wordt uw klacht in behandeling genomen. Onderling maken ze dan uit bij wie de verantwoordelijkheid voor het verhelpen van de klacht ligt.
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard:

|
tijdens kantooruren: (010) 453 73 56
|

|
's avonds en in het weekend: (010) 453 72 00
|
Gemeente Rotterdam: 0800-1545 [gratis]
Vragen over waterbeheer
Voor verontreiniging van het oppervlaktewater (olie, vissen, algen), te veel of te weinig water in de poldersloten of meldingen die de waterkeringen betreffen: (010) 453 73 56
Voor vragen over afvalwater of meldingen van stankoverlast van zuiveringsinstallaties: (010) 242 80 79 of (010) 453 72 00.
Waterhuishouding in Nesselande
Op uitnodiging van het Platform Achternesse is er op 3 juli 2000 door het Hoogheemraadschap van Schieland een informatieavond verzorgd over de waterhuishouding in het plangebied van de nieuwe wijk Nesselande. Inleidingen werden gehouden door de heer De Rooy en mevrouw Westera, resp. bestuurslid en beleidsmedewerker van het hoogheemraadschap.
Tijdens de bijeenkomst is ingegaan op Schielands taken in de waterhuishouding, op de veranderingen die zullen worden aangebracht in het watersysteem en op de waterkwaliteit. Ook de bijzondere situatie langs de lintbebouwing is uitgebreid ter sprake geweest.
Het plangebied
Het plangebied van Nesselande heeft een oppervlakte van ongeveer 400 ha en is/was in gebruik als landbouwgrond. In de toekomst zal de wijk een oppervlakte van ongeveer 230 ha beslaan. De Zevenhuizerplas wordt uitgebreid met ongeveer 100 ha. Dit betekent een verdubbeling van de huidige oppervlakte van de plas.
Veel veranderingen in de waterhuishouding
Door de bouw van Nesselande verandert er veel in de waterhuishouding van het gebied. Een belangrijk deel van de bestaande watergangen is of wordt gedempt, en ter vervanging van al dat water zal er een geheel nieuw watersysteem worden aangelegd.
Het plangebied ligt in twee verschillende polders. Ondermeer om waterkwaliteitsredenen is besloten voor Nesselande één watersysteem te realiseren. Dit betekent het opheffen van de huidige polderscheiding, de Huismanskade, parallel aan de Wollefoppenweg. Er komt een nieuw flexibel waterpeil, met een hoogste peil van 5,95 meter en een laagste peil van 6,10m beneden de zeespiegel. Dit nieuwe peil is ongeveer 30 50cm hoger dan het huidige peil en zal worden ingesteld in de verwachting dat dit een verbetering van de waterkwaliteit met zich mee zal brengen.
Het nieuwe watersysteem
Het nieuwe watersysteem voor Nesselande zal bestaan uit een hoofdwatergangenstelsel, waarin circulatie van water kan plaatsvinden. Op zeer beperkte schaal worden er buiten dit circulatiesysteem enkele kleinere watergangen aangelegd.
In de noordoosthoek zal een afvoerwatergang worden aangelegd. Deze loopt vanaf de Groenebrug, achter de lintbebouwing langs, tot de tocht langs de Middelweg die het water afvoert naar het gemaal Leemhuis-Stout, waar het vervolgens wordt uitgeslagen op de Rotte. Een ander afvoerpunt is gelegen in de zuidwesthoek van het plangebied. Vanaf daar kan overtollig water via gemaal P.D. Kleij worden afgevoerd op de Ringvaart van de polder Prins Alexander.
De wateraanvoer zal, afhankelijk van de situatie plaatsvinden vanuit de Zevenhuizerplas of vanuit de Ringvaart van de Zuidplaspolder. Uitgangspunt hierbij is dat nadelige effecten op de waterkwaliteit van de Zevenhuizerplas moeten worden voorkomen.
De Zevenhuizerplas zal ten behoeve van de waterkwaliteit als geïsoleerde plas worden gehandhaafd. Deelplan 1 ‘Waterwijk” krijgt een soort eilandenstructuur, gesitueerd in de Zevenhuizerplas. De plas heeft een ander waterpeil dan het circulatiesysteem in de nieuwe wijk en dat zal in de toekomst zo blijven.
De waterhuishouding langs de lintbebouwing
De watergangen langs de lintbebouwing zullen in principe, mede ter bescherming van funderingen, gehandhaafd blijven op dezelfde plaats en met hetzelfde peil. Deze watergangen worden dan ook niet verbonden met het hoofdwatersysteem van Nesselande. De wateraan- en afvoer naar de verschillende watergangen blijft gegarandeerd, maar kan in de toekomst afkomstig zijn van een andere bron dan nu het geval is. Ook particuliere inlaten ten behoeve van peilhandhaving van plaatselijk hoger gelegen watergangen nabij deze lintbebouwing blijven gehandhaafd. Eén en ander betekent overigens dat de waterkwaliteit onveranderd blijft.
Indien er zich door toedoen van het project onverhoopt wijzigingen voordoen in de waterpeilen kan men zich gedurende de realisatiefase van Nesselande vervoegen bij de gemeente Rotterdam. Na realisatie van de wijk zal Schieland weer aanspreekpunt zijn.
|
|
|
|
|
|
|
|