Home
   > Buitenruimte
Honden
Laagfrequent geluid
Dit onderdeel van Nesseweb zal in de komende tijd veel informatie gaan bevatten over alle aspecten van de woonomgeving. Het gaat bij de buitenruimte of de woonomgeving om zeer veel verschillende zaken:
- de inrichting van straat en plein, bestratingmaterialen, verkeersborden, afvalcontainers, speelelementen, enz.;
- het beheer van die ruimte, afspraken over vuilophalen en het schoonhouden van de wijk, als ook groen onderhoud;
- het specifieke watersysteem in Nesselande;
- natuurontwikkeling, zowel in het park als in en rond de Zevenhuizerplas;
- specifieke voorzieningen, zoals de hoogspanningsmasten.

Naast het informeren over inrichting en beheer zullen we ook veel aandacht besteden en de meningen, wensen en ideeën van bewoners met betrekking tot alle voorzieningen in de wijk.
 
[naar boven] (17-01-03 | LvD)

Fleur op Nesselande: 1000 bloembollen de grond in!!

Op 20 oktober gingen welgeteld 59 kinderen, 7 volwassenen met een verstandelijke beperking van Helias en 2 senioren onder vakkundige en bezielende leiding van Dick van Steenhoven en Robert Willemse van Gemeentewerken aan de slag om Nesselande wat fleuriger te maken. Want er is wel veel groen, maar er zijn bijna helemaal geen bloemen.

klik op de foto voor een grotere weergaveIn een fikse kou, maar onder een vrolijk zonnetje en vol enthousiasme gingen de kinderen en de cliënten van Helias de grasmat te lijf, waaronder de bolletjes in groepjes van vier een plekje kregen. De plastic schepjes waren niet toereikend, maar met materiaal van Groenbeheer en van Helias lukte het toch om door de taaie graslaag te komen. Al na vijftig minuten zaten er 1000 bollen in de grond en als het aan de deelnemers had gelegen waren ze nog even doorgegaan! Toch waren ze blij weer binnen te zijn, waar zij wat lekkers te drinken en te eten kregen én een zakje met 10 bloembolletjes (blauwe druifjes) voor thuis. Tot slot maakten zij in groepjes van 4 een tekening, waarvan er een aantal in De Knoop te bewonderen zijn.

De actie was een initiatief van een bewoonster van Nesselint, mevrouw Willy van Lith, die hiervoor een beroep deed op de bewonersbudgetten van de deelgemeente. Zij deed een aanvraag via de contactgroep (WONIO, SBA en SONOR), die gehonoreerd werd en nu voor goedkeuring bij de deelgemeente ligt. Willy werd bijgestaan door opa Fons v.d. Bogaerdt, ook bewoner van Nesselint en zeer actief en gewaardeerd binnen de Brede School Nesselande!

Al met al een zeer geslaagde actie, die hopelijk in het voorjaar leidt tot een vrolijke strook gele narcissen langs de Robert van 't Hoffstraat, ter hoogte van De Kunstenmakers. Met dank aan Dick en Robert, want zonder hen zou het niet gelukt zijn. In een later stadium zullen nog meer bloembollen worden geplant (maar dan vermoedelijk mechanisch), dankzij de wens van Romy Delgado, die met deze wens de eerste prijs won op de Nationale Boomplantdag van afgelopen maart
.
 
[naar boven] (15-11-09 | JL / bron: Anja van der Laan -BSN-)

Voorkom geluidsoverlast, gooi glas overdag in de container

Hoe meer u in de glascontainer gooit, hoe beter het is voor het milieu. Maar bedenk ook dat bewoners die in de buurt van een glascontainer wonen, veel hinder kunnen ondervinden wanneer u uw glas weggooit. Gooi daarom glas overdag tussen 08.00 en 20.00 uur weg om geluidsoverlast te voorkomen.

Trouwe gebruikers
Nederlanders zijn trouwe glascontainergebruikers. Op dit moment belandt ongeveer 70% van al het eenmalige verpakkingsglas (flessen en potten waarop geen statiegeld zit) in de glascontainer. Dat is een goede zaak, want van dat glas kunnen weer nieuwe potten en flessen worden gemaakt. Dat scheelt in de winning van grondstoffen, het bespaart energie, beperkt de CO2-uitstoot van de glasfabrieken en voorkomt jaarlijks een enorme berg afval van zo’n 400.000 ton.

Wat hoort er wel en wat hoort er niet in de glasbak?
Lege flessen en potten kunt u kwijt in de glascontainer bij u in de buurt. Verwijder, kurken, dopjes en deksels. Gooi glas overdag tussen 08.00 en 20.00 uur weg om geluidsoverlast te voorkomen. Ruiten, spiegels, ovenschalen en stenen kruiken mogen niet in de glascontainer, die kunt u inleveren bij de Milieuparken, zie www.roteb.rotterdam.nl. Hoe minder vervuiling er in de glascontainer zit, hoe meer glas er ook effectief gerecycled kan worden.

Wel
Verpakkingsglas, zoals flessen en potten. Op het etiket van deze verpakkingen staat meestal het glasbaklogo vermeld. In de regel kunnen we zeggen dat het om glazen verpakkingen gaat, waarin levensmiddelen, dranken, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Ook lege parfumflesjes, glazen deodorantrollers en kruidenpotjes horen gewoon in de glascontainer.

Niet
Gebroken ruiten, kristallen glazen, kapotte gloeilampen en tl-buizen horen niet in de glasbak. Datzelfde geldt voor ovenschalen (keramisch glas), theekopjes en ander serviesgoed (porselein) en jeneverkruiken (steen). Ook doppen, deksels en kurken horen niet in de glascontainer, maar gewoon in de vuilnisbak bij het restafval. Er zijn slijterijen waar kurken kunnen worden ingeleverd voor recycling. Dit geldt ook voor de loodhulzen die om sommige halzen van wijnflessen nog te vinden zijn.
 
[naar boven] (17-10-09 | JL / bron: Roteb)

Gewijzigde ophaalfrequentie ondergrondse huisvuilcontainers

WONIO heeft recent diverse meldingen ontvangen dat de ondergrondse afvalcontainers vol waren, en dat er daarom huisvuil naast de containers werd geplaatst.
Navraag leerde dat Roteb inderdaad een (efficiëntie)wijziging had doorgevoerd, maar dat het niet de bedoeling was dat de bewoners hier iets van zouden merken. Nu blijkt dat dit toch wel het geval is, zal de ophaalfrequentie verhoogd worden van 2 naar 3 ledigingen per week. De overlast zou hierdoor weer opgelost moeten zijn.
 
[naar boven] (14-04-09 | JL)

Boomfeestdag in Nesselande op woensdag 18 maart 2009

Op woensdag 18 maart was het Nationale Boomfeestdag en werden in Nesselande moeraseiken op de Laan van Avant-Garde geplant. In totaal zullen er al alles klaar is ongeveer 400 eiken langs deze laan staan! De eerste eik werd geplant door Peter Pieterse, portefeuillehouder Buitenruimte van de Deelgemeente Prins Alexander, samen met een aantal kinderen uit de groepen 7 van Brede School Nesselande.

klik op de foto voor een grotere weergave  klik op de foto voor een grotere weergave

Daarna gingen de bijna 100 kinderen de overige bomen planten door met scheppen de plantkuil vol met aarde te scheppen en aan te stampen onder begeleiding van de mensen van Gemeentewerken. Daarbij kregen de schoolkinderen ter plekke soms nog assistentie van nog kleinere kinderen die met met hun ouders uit de voordeuren naar buiten kwamen met plastic schep in de hand!

klik op de foto voor een grotere weergave  klik op de foto voor een grotere weergave

Aan het begin van de Laan van Avant-Garde werd nog een demonstratie gegeven van hoe een boom vanaf de vrachtwagen naar de plaats van bestemming wordt getild met een kraanmachine en precies ingemeten wordt. De voorjaarszon maakte dit buitenspektakel helemaal tot een fantastische ochtend. Na deze zware arbeid was het tijd voor een wandeling terug naar school waarbij de grote megafoon (die de organisatie had meegenomen om over de 100 kinderen uit te komen) door de kinderen keer op keer werd getest!

klik op de foto voor een grotere weergave  klik op de foto voor een grotere weergave

Terug op school was er een theatervoorstelling waarbij een boomnimf het geheim van de rafelrand van eikenblaadjes vertelde en de wensfeeën de wensslingers in het restaurant van de klik op de foto voor een grotere weergaveBrede School ophingen. Na afloop werd door portefeuillehouder Peter Pieterse bekend gemaakt wiens groene wens in vervulling zal gaan. Het werd de wens van Romy Delgado die meer bloemen had gewenst. Door middel van het overhandigen van een potje met blauwe druifjes beloofde de portfeuillehouder dat in november bij de school bloembollen zullen worden bezorgd die op en rond het schoolplein kunnen worden gepland, zodat er volgend jaar voorjaar prachtige bloemen zullen staan. Tot slot kregen de kinderen een mooie groene rugzak met iets te eten en te drinken erin als herinnering van deze dag en als dank voor het harde werken.

Met dank aan Arthur Klein (bewoner Laan van Avant-Garde), Anja van der Laan (Brede School Nesselande) en Nicole Majoor (Deelgemeente Prins Alexander) voor het beschikbaar stellen van de foto's.
 
[naar boven] (20-03-09 | JL / bron: Nicole Majoor)

Verborgen Tuin: Klein paradijsje, misschien wel in uw achtertuin?

Verborgen Tuinen organiseert dit jaar voor de achtste keer het Verborgen Tuinenweekend; dit jaar vindt het plaats op zaterdag 14 en zondag 15 juni.
Tijdens dit weekend is een groot aantal particuliere tuinen opengesteld voor geïnteresseerd publiek. De tuinen zijn te bereiken met de fiets, langs een viertal door verschillende delen van Rotterdam uitgezette fietsroutes (Centrum, Kralingen, Hillegersberg en Rotterdam Zuid).

Dit jaar proberen we een aantal tuinen in wat minder bekende delen van Rotterdam in het programma op te nemen. In Nesselande zijn al twee tuinbezitters bereid hun tuin open te stellen.
Om bezoekers een echt volwaardig programma te bieden, zouden we in Nesselande graag nog wat tuinen willen toevoegen. Daarom:

Bent u een gepassioneerd tuinier, heeft u een tuin waar u trots op bent en wilt u die wel een paar dagen openstellen voor publiek?

Neemt u dan contact op met de organisatie Verborgen Tuinen. Dat kan door een telefoontje met (06) 33 90 12 35 of met een mailtje naar info@verborgentuinen.nl. Wij maken graag een afspraak om met u de mogelijkheden te bekijken.
 
[naar boven] (10-02-08 | JL / bron: Verborgen Tuinen)

Graffiti verwijderd bij metrostation na schouw 'Schoon en heel'

De werkgroep Buitenruimte van WONIO ging op 24 mei j.l. weer op pad voor hun 3maandelijkse schouwronde. Bij het metrostation was er sprake van ernstige graffiti op de metrokolommen. Deze melding is doorgegeven aan de RET. In een reactie meldde RET dat de klacht geregistreerd was, maar niet dat er actie op ondernomen zou worden. Door ervaring wijs geworden, weet de RET namelijk, dat zodra graffiti verwijderd is, er vaak binnen 48 uur weer nieuwe graffiti verschijnt.

klik op de foto voor een grotere weergave  klik op de foto voor een grotere weergave

Groot was dan ook de verrassing dat binnen 14 dagen na de melding toch de kolommen smetteloos schoongemaakt waren. WONIO heeft de RET per omgaande bedankt voor deze service. Uit dit telefoongesprek bleek ook, dat het standaard was, dit soort kwesties 1 x per jaar te verhelpen, klik op de foto voor een grotere weergavemaar inmiddels is de policy enigzins veranderd. WONIO en ze neemt aan, alle bewoners van Nesselande met haar, vertrouwt er op, dat deze frisse kolommen geen aanleiding zullen zijn maar weer eens de graffiti spuitbus ter hand te nemen. WONIO raadt de bewoners aan klachten over de buitenruimte te melden (bijvoorbeeld bij de gemeente via 0800-1545) om ook zo bij te dragen aan een schoon en heel Nesselande.
 
[naar boven] (23-06-07 | JOB, JL)

Informatie van Roteb over minicontainers en ondergrondse afvalcontainers

Tijdens de WONIO-bewonersavond van dinsdag 19 september heeft Fons Beerden, deelgemeentecoördinator Prins Alexander van de Roteb, een toelichting gegeven op de verschillende taken en werkzaamheden van de Roteb in Nesselande. Ook 2 nieuwe bewonersbrieven over de afvalinzameling in Nesselande zijn nu beschikbaar:
 'Minicontainers' (19 september 2006)
 'Ondergrondse afvalcontainers' (19 september 2006)

Met nadere vragen of meldingen kunt u bellen met 0800-1545 (gratis) of mailen naar info@roteb.rotterdam.nl. Of surf naar www.roteb.rotterdam.nl.
 
[naar boven] (14-10-06 | JL / bron: Roteb)

Steek je groene duim op!

De gemeente Rotterdam nodigt alle Rotterdammers uit om goede ideeën in te sturen voor een fleurige buitenruimte in de stad. In totaal is 2 miljoen euro beschikbaar voor het opknappen van bijvoorbeeld speelplekken, pleinen en buurtparkjes.
En in een goed onderhouden straat of buurt is het ook leuk om elkaar te ontmoeten en even een praatje te maken.

Kent u in uw straat of buurt een plek die u graag wilt opknappen? Wilt u een plantsoentje of binnenterrein opfleuren, een speelterrein inrichten, een saaie blinde muur opvrolijken of een pleintje herbestraten? Neem dan het heft in eigen hand! Plant uw plan en verdien een ‘Groene Duim’ in de vorm van een geldbedrag waarmee u uw ideeën kunt waarmaken.

Zorg ervoor dat uw inzending op maandag 20 februari 2006 binnen is en kan rekenen op steun in uw straat of buurt. Een jury beoordeelt alle plannen op haalbaarheid, uitvoerbaarheid, inpasbaarheid en natuurlijk veiligheid. Op woensdag 1 maart 2006 wordt bekendgemaakt welke plannen een Groene Duim krijgen.

Meer informatie: www.groeneduimen.nl.
 
[naar boven] (15-02-06 | JL / bron: Opzoomer Mee)

Hondenpoep op Nesseweb

Op Nesseweb is een speciale pagina geopend om alle informatie over het pilotproject m.b.t. de opruimplicht voor hondenpoep in Nesselande te verzamelen. U zult hier onder andere berichten van de werkgroep 'Hondenbeleid Nesselande' kunnen vinden.
 
[naar boven] (09-07-03 | JL)

Dode dieren op straat

Indien u op straat een dood (huis)dier aantreft, kunt u dit melden via het telefoonnummer 0800-1545. De medewerkers van het klachtennummer buitenruimte van de gemeente Rotterdam zorgen dat de melding bij de juiste instantie terechtkomt en dat het dier wordt opgehaald.
Voor dode of gewonde dieren kunt u ook contact opnemen met de Dierenambulance Rotterdam (DAR) via het telefoonnummer (010) 415 56 66.
 
[naar boven] (10-02-04 | JL)

Kinderen willen spelen!

Tijdelijke speelvoorzieningWensen van kinderen en hun ouders geven aanleiding tot aanpassingen in de woonomgeving.
Men zou denken dat in een nieuwbouwwijk waar veel kinderen opgroeien, speelplekken en kinderspeeltoestellen een basisvoorzieningen zijn. Helaas blijkt Nesselande tot nu toe vooral veel stoepruimte en achterpaden te hebben waar kinderen hun energie kwijt kunnen en hun creativiteit kunnen ontwikkelen.     Lees verder
 
[naar boven] (17-01-03 | LvD)

Vijf gedragsregels voor bewoners

1. Was uw auto in de wasstraat. Wassen op straat of op de oprit is niet toegestaan. Wastraten hebben een vuilwateropvang met een recyclingsysteem waardoor er geen chemische wasmiddelen in het oppervlaktewater komen.

2. Gebruik voor uw schuttingen, tuinhuisjes, pergola’s en dergelijke geen uitlogende materialen, zoals geïmpregneerd hout, zink, koper en lood. Kies voor duurzame materialen.

3. Laat uw hond alleen uit op speciale uitlaatplaatsen. Op deze uitlaatplaatsen wordt het hemelwater niet naar de singels of sloten afgevoerd, maar direct op het riool.

4. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen voor uw tuin. Middelen als mosdoder, gazon verbeteraar en alg verwijderaar zijn sterk watervervuilend en daarom verboden. Via het regen- en grond water komen deze stoffen anders in het watersysteem van Nesselande.

5. Beperk het gebruik van kunstmest tot een minimum. Kies vooralternatieven of zorg er in ieder geval voor dat de kunstmestalleen in de volle grond terecht komt en niet in het water.   (17-01-03 | bron: projectorganisatie Nesselande)