Sidebar

25
za, sept

Colomn Motto - Ouderen vragen niet om aandacht : je moet het ze geven!

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
logo-motto-260x220Geregeld komen ouderen bij de huisarts met vage klachten. Gelukkig wordt niet altijd iets gevonden. Toch kunnen die onduidelijke klachten een signaal zijn voor hoe het met iemand gaat. Wat gaat er achter schuil? We spreken dan over het mentaal welbevinden van mensen: Hoe voelt iemand zich? beleeft meneer nog plezier in het leven? Is degene nog in staat te genieten van de dagelijkse dingen? Of staart de dag haar aan? Het blijkt niet eenvoudig die signalen op te pikken. Mensen lopen er niet mee te koop en praten er niet zo gauw over.

Er is tijd en aandacht nodig om echt naar de verhalen van mensen te luisteren. Daar blijkt een grote behoefte aan te zijn. De ervaring leert dat er echt contact gemaakt moet worden, voordat mensen hun verhaal vertellen. Dat gaat niet zomaar eventjes. Mensen voelen heel snel of iemand echt luistert en betrokken is. Dan komt het verhaal vanzelf. Dat lucht op en geeft ruimte.

Mensen vragen niet vanuit zichzelf om aandacht, betrokkenheid en een luisterend oor. Je moet het ze geven.

Motto is zo'n vrijwilligersproject in de Deelgemeente Prins Alexander, dat specifiek aandacht schenkt aan het vertrouwelijke gesprek. Vrijwilligers zoeken wijkbewoners in hun thuissituatie op en komend geregeld langs voor een goed en gezellig gesprek. Ouderen kijken daar naar uit.

Het lijkt in onze tijd zo'n luxe om 'echt contact te maken', terwijl het zo broodnodig is. Je verhaal kunnen vertellen en merken dat je ertoe doet en de moeite waard bent. Dat is wat ieder mens nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op onze site: www.motto-rotterdam.nl. U kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart