Sidebar

07
vr, mei

Nieuwsbrief wijkagent (december 2011)

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Buurtagent-Mireille-van-der-Waal-313x250Het is alweer een tijdje terug dat ik voor u een nieuwsbrief heb geschreven. Nu het einde van het jaar weer nadert zijn er toch weer een aantal zaken, die ik met u wil delen.

Woninginbraken
Het (woning) inbrekersgilde heeft Nesselande gevonden. Zodra de 'R' in de maand komt, schieten de inbraakcijfers in alle wijken omhoog. Vorige jaren waren de woninginbraken op één hand te tellen. Maar de laatste week zijn we geconfronteerd met een aantal inbraken.

De dagen worden snel korter en het wordt steeds vroeger donker. Onder dekking van de duisternis lopen ze door de brandgangen op zoek naar een gelegenheid om toe te slaan.
Statistisch zien we dat hoe dichter we naar de maand december toe gaan, des te vaker er wordt ingebroken. December is voor iedereen, dus ook voor inbrekers, een dure maand.

Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt ondernemen om de kans van een inbraak bij u thuis te verkleinen.

Zelf kunt u natuurlijk ook eens met een kritische blik om of door uw huis heen lopen. Denk dan aan hang- en sluitwerk, verlichting, op- en inklimmogelijkheden, een kluis, registratie van dure spullen en ga eens na of uw inboedelverzekering nog wel voldoende dekking geeft.

Hoe zit het trouwens bij u met de sociale controle? Weet u wie er allemaal bij u in de straat wonen, of nog belangrijker, weet u wie er niet thuis horen? Geregeld doen mensen aangifte van inbraak op klaarlichte dag, waarbij een grote TV of een complete computer is weggenomen. Let een beetje op elkaar en schroom niet te bellen met 112 als u iets verdachts ziet of hoort. Een melding van verdachte personen of een mogelijke inbraak heterdaad heeft bij ons de hoogste prioriteit.

Vuurwerk
Ook dit jaar staat de maand december voor het wijkteam in het teken van het bestrijden van overlast door vuurwerk. We zullen met de mensen die we hebben over het algemeen in de avonduren, te voet naar buiten gaan. We doen dat het liefst niet in uniform gekleed, zodat de pakkans groter wordt.
Regelmatig wordt er iemand door ons betrapt op het te vroeg afsteken van vuurwerk. De meeste daders zijn jongens tussen de 12 en 18 jaar die rotjes of strijkers aan het afsteken zijn.

Meestal treffen we bij de jeugd legaal vuurwerk aan, zoals rotjes en pijlen, maar een enkele keer betreft het illegaal vuurwerk. Voorbeelden hiervan zijn strijkers en lawinepijlen. Illegaal vuurwerk heeft meestal een zwaardere lading, knalt dus harder en kan meer schade veroorzaken. Een lawinepijl die op een paar meter afstand van iemand tot ontploffing komt, kan de trommelvliezen doen scheuren of zelfs de longen beschadigen.
Je kunt legaal vuurwerk het beste herkennen aan de Nederlandstalige gebruiksaanwijzing die erop staat. Je kunt er vanuit gaan dat vuurwerk gekocht bij een officieel verkooppunt, legaal is. Als legaal vuurwerk op de voorgeschreven wijze wordt gebruikt, is de kans op ongelukken minimaal.
Ook controle van uw kind/puber in deze tijd is raadzaam. Vaak weten ouders niet dat hun kind met illegaal en gevaarlijk vuurwerk over straat loopt.
Mocht u bij uw kind vuurwerk aantreffen dan kunt u het te allen tijde bij een politiebureau inleveren.

Het is niet verstandig om oud vuurwerk af te steken. Door uitdrogen, of juist te vochtig bewaren, kan het kruid in het vuurwerk anders dan normaal reageren.
Uiteraard is illegaal vuurwerk altijd verboden.
Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, nooit met een aansteker of lucifer.
Draag geen nylon kleding of een jas met een capuchon. Zorg voor blusmateriaal in de buurt van de plaats waar vuurwerk wordt afgestoken.
Ruim de resten van het feest op voordat je weer naar binnen gaat. Zo voorkom je dat kinderen de volgende dag gaan stunten met vuurwerk dat niet is afgegaan.

Nog even wat regels en tips.
Vuurwerk mag dit jaar alleen verkocht worden op 28, 29 en 31 december.
Afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december om 10:00 uur en 1 januari om 02:00 uur.

Tot slot wens ik u.....

Prettige feestdagen en een goed en gezond 2012

Mireille van der Waal
Wijkagent Nesselande

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart