Sidebar

16
wo, juni

Open dag bij Daltonschool in Nesselande

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

bsn-kc2-opendagOp woensdag 10 maart zetten alle Daltonscholen in Nederland hun deuren wagenwijd open. Zo ook de Katholieke basisschool Het Tangram in Nesselande.

Samenwerken, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid: daar draait het om bij Dalton. Ruim honderd jaar geleden bracht de grondlegster van het Daltononderwijs, Helen Parkhurst, haar onderwijsidee├źn voor het eerst in de praktijk in de plaats Dalton in de staat Massachusetts (VS). In 1928 werd het Daltonplan voor het eerst toegepast op een Nederlandse school. De laatste jaren zit het Daltononderwijs in de lift. En dat is geen wonder, want het sluit goed aan op de eisen en verwachtingen van de maatschappij.

Anno 2010 zijn meer dan 350 scholen lid van de Nederlandse Dalton Vereniging. De Katholieke basisschool Het Tangram werd in 2001 opgericht in de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande en is onderdeel van de Brede School Nesselande. Op dit moment zitten er ruim 630 leerlingen op het Tangram, verdeeld over 2 locaties. In januari 2010 is het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Het gebouw is voorzien van vele gemakken, waaronder ruime lokalen, speelruimtes en technische snufjes, zoals smartboards en touchscreens. Door gebruik te maken van deze digitale technologie kunnen de leerkrachten nog interactiever hun lessen verzorgen.

Dalton is een uitstekende voorbereiding op de toekomst. In de maatschappij van morgen zijn samenwerking, zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid belangrijke voorwaarden om te kunnen omgaan met vrijheid. Op Daltonscholen leren leerlingen hoe zij vrijheid moeten hanteren. Dat betekent dat ze ook leren dat er grenzen zijn. Op school werken leraren en leerlingen met elkaar samen op basis van vertrouwen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het leerproces van de leerling. Door middel van taken leert de leerling door de jaren heen zelfstandig kennis te vergaren, ervaringen op te doen en zichzelf te toetsen. De leraar coacht, begeleidt en stuurt waar nodig bij. Ook samenwerking tussen leerlingen krijgt veel aandacht.

Op de Nationale Daltondag op 10 maart 2010 kunt u zien hoe er op Daltonscholen wordt gewerkt. U bent tussen 8.30 en 12.15 uur van harte welkom bij Katholieke basisschool Het Tangram aan het Marcel Duchampplein 801 en/of de Robert van 't Hoffstraat 10 in Rotterdam-Nesselande. U wordt rondgeleid door de kinderen zelf. Het Tangram is uitstekend bereikbaar met de metro, halte Nesselande.

Meer informatie: www.het-tangram.nl

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart