|
Home
> Voorzieningen
> Orion
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Acht jaar geleden begon de stichting Orion in Zevenkamp met de bouw van voorzieningen waardoor het mogelijk is dat volwassen mensen met een handicap in de wijk kunnen wonen. Voor de zomer van 2002 zijn de huizen voltooid en zullen de negentig geplande plaatsen bezet zijn.
Vervolgens kreeg Orion de opdracht om 60 plaatsen te realiseren voor zorgbehoevende kinderen. En voor deze plaatsen denkt men aan Nesselande.
Wie is Orion ?
Orion is een open antroposofische leefgemeenschap, een leefgemeenschap die niet uitsluitend op zichzelf gericht is, maar heel bewust contact wil hebben met zijn omgeving. Daar komt nog iets bij. Zoals vrijwel alle zorginstellingen in Nederland ontvangt Orion subsidie. Bij Orion vindt men, dat daar best wat tegenover mag staan en daarom wil Orion ook naar beste vermogen een bijdrage leveren aan de omliggende maatschappij.
In Zevenkamp gebeurt dat door het mede organiseren van wijkfeesten en het aanbieden van culturele activiteiten als toneel- en muziekuitvoeringen. De bewoners voeren er tuinwerkzaamheden uit voor de gemeente en voor anderen en maken op ambachtelijke wijze allerlei artikelen, die worden verkocht.
Wat gaat Orion in Nesselande doen?
In Nesselande gaat Orion voorzieningen bouwen of aansluiten bij door anderen te bouwen voorzieningen om het mogelijk te maken dat 60 kinderen met een zorgvraag zo lang mogelijk in het gezin kunnen blijven wonen. Orion is namelijk van mening, dat alle kinderen zoveel mogelijk op moeten groeien in een gezin en niet in een instelling.
Toen we contact opnamen met projectorganisatie Nesselande hoorden we, dat bij het plannen van de wijk 'integratie' en 'wijkgevoel' belangrijke uitgangspunten waren. Samen maak je de wijk en daar is plaats voor iedereen. Onze eigen ideeën sloten daar goed bij aan en we voelden ons dan ook vanaf het begin welkom.
En wat betekent dat concreet?
Concreet betekent dat, dat we, om zestig kinderen en hun gezinnen te ondersteunen vorm moeten geven aan de aspecten wonen, onderwijs, cultuur, thuiszorg en medisch-therapeutisch centrum.
Wonen
Zoals gezegd streven we ernaar, om zorgbehoevende kinderen in de gezinssituatie te ondersteunen. Dat betekent, dat we gezinnen met een gehandicapt kind uitnodigen om in Nesselande te komen wonen. We hebben daarvoor afspraken gemaakt met de woningbouwvereniging Zorgkompas, die voor ons negen begane grond woningen aanpast voor rolstoelers. Vanzelfsprekend hebben niet alle kinderen met een verstandelijke handicap een rolstoel nodig. Voor die gezinnen hebben we contact gelegd met Woonbron die voor ons gaat onderzoeken wat zij voor deze gezinnen kunnen betekenen op het gebied van huisvesting.
Nu zijn er altijd kinderen, die om de een of andere reden niet thuis kunnen wonen. Voor die kinderen bouwen we kinderhuizen, waar ze in kleine groepen en onder begeleiding kunnen wonen.
Ook bouwen we een logeerhuis en een kort verblijfhuis, zodat het gezin, of het kind, even op adem kunnen komen in een andere omgeving.
Onderwijs
Op dit gebied is de Orionschool De Meander een samenwerkingsverband aangegaan met de Regenboogschool, een basisschool voor speciaal onderwijs in Ommoord. Zowel Orion/Regenboog, als de Brede School Nesselande vinden dat alle kinderen recht hebben op betaald onderwijs, ongeacht hun niveau. Het is vrijwel zeker, dat Orion/Regenboog in 2005 vijf lokalen krijgt voor onderwijs aan onze kinderen. In de loop van de komende tijd zal bekeken gaan worden, op welke manier het onderwijs vorm krijgt.
Therapeuticum
Kinderen met een handicap hebben vaak therapieën nodig. In samenwerking met het gezondheidscentrum Nesselande willen we een therapeuticum inrichten, dat open staat voor iedereen, die dat wil.
Thuiszorg
Thuiszorg is een belangrijk onderdeel bij de ondersteuning van gezinnen met een gehandicapt kind. Orion heeft zijn eigen thuiszorg, Protheus genaamd, die al enige tijd werkzaam is op dat gebied.
Toekomst
Orion streeft naar een steeds verdere integratie van gehandicapten met de omringende samenleving en ziet dit als een tweezijdig proces. Het is immers ook de bedoeling dat de samenleving bij Orion binnenkomt, dat de grenzen vervagen. Een praktisch gevolg daarvan is, dat Orion als het even kan voor allerlei functies mensen uit de buurt in dienst neemt. Antroposofische bezinning en Rotterdamse werklust blijken inspirerend op elkaar in te werken. Natuurlijk houdt het gehandicapt-zijn per definitie beperkingen in. Daar de ogen voor te sluiten zou van een blind idealisme getuigen en Orion streeft nu juist een idealisme met open ogen na.
Orion wil mensen met een verstandelijke handicap mobiliseren in hun ontwikkelingsproces. Tegelijkertijd wil Orion ook, zoals hierboven al aangeduid, de omgeving mobiliseren. Anders blijft de gehandicapte een zorgobject en financieel gezien een aanzienlijke kostenpost voor de gemeenschap, terwijl hij juist een inbreng kan hebben en een productieve bijdrage kan leveren.
Tot slot
Een groep mensen met uiteenlopende handicaps brengt gemeenschapsvormende krachten op die wij als samenleving vaak ontberen. Zo werken zij aan nieuwe waarden en aan een omgeving waarin we gelijkwaardig zijn. Zei Mandela niet: "Als alle kleuren van de regenboog samenkomen, wordt de natie pas echt interessant."
Voor informatie of een bezoek aan Orion kunt u contact opnemen met:
Stichting Orion, Boy Edgarstraat 208, 3069 ZA Zevenkamp
Contactpersoon: Lida Veringmeier, telefoon: (010) 289 85 85.
|
|
|
|
|
|
|
|