Home
   > Voorzieningen
      > Kunst
Kunst


Bewonderenswaardige expositie schilderijen in De Kristal

klik op de foto voor een grotere weergave
Gerard Bosman schildert al 65 jaar. Zijn eerste opdracht schilderde hij toen hij 15 jaar was. Voor hij aan het schilderij begon had hij het al verkocht en van dat geld kon hij zijn materiaal aanschaffen. Dat was de start van zijn schilderscarrière. Gerard schildert realistisch en abstract hij beheerst verschillende technieken en materialen; olieverf, aquarel, gouaches, acryl.

Hij is kritisch op zijn werk dat is goed te zien aan de afwerking en voorstelling die hij met zijn verf weergeeft. Hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. Bosman is niet over een nacht ijs gegaan wat tot uitdrukking komt in de vele stijlen. Van verschillende leermeesters heeft hij les gehad, waaronder Hans Rikken (Vlaardingen) en op de Vrije Academie Artibus. Een huis vol tekeningen en schilderijen geven weer met hoeveel liefde, geduld en toewijding hij deze kunst meester is geworden. Net als zoveel andere kunstenaars had Gerard Bosman een andere baan om zijn gezin te onderhouden. Hij was jarenlang landmeetkundig tekenaar en in sommige schilderijen kun je hier iets van terugvinden. Bosman haalt zijn inspiratie in veel gevallen uit de natuur, hij werkt veel op locatie en voelt zich altijd gesteund door zijn vrouw Lien die zijn werk bewonderd en bekritiseerd. Lien is zijn trouwste bewonderaar die trots haar man terzijde staat.

Gerard Bosman heeft een stuk of 40 schilderijen geselecteerd zodat de toeschouwer een indruk krijgt van stijlen en technieken en een kijkje in het leven van de 80-jarige Gerard Bosman.
Zijn werk is vanaf woensdag 11 januari t/m 17 maart te bewonderen in het Multifunctionele Centrum De Kristal, Cypruslaan 404 in Rotterdam-Nesselande.
Meer informatie: Stichting Buurtwerk Alexander, tel (010) 286 27 60
.
 
[naar boven] (21-01-09 | JL / bron: Stichting Buurtwerk Alexander)

Verlichting Waterbekken onderzocht en aangepast

Naar aanleiding van vragen over de verlichting van Waterbekken licht kunstenaar Stanislaw Lewkowicz de verlichting van het kunstwerk toe:

"Wat het idee is van het licht? De bedoeling van het licht is om de bekkenrand te laten 'gloeien'. En dat doet het ook.
Het is niet de bedoeling dat de bekkenrand een lichtbak wordt. Het is immers geen reclame-uiting en het bekken is ook niet bedoelt als lichtkunstwerk.
Het bekken ligt ook niet midden in een stadscentrum waar veel lichtconcurrentie is waardoor het bekken wel een felle binnenverlichting nodig zou hebben om de concurrentie met de omgeving te kunnen aangaan. Daarbij zou op deze plaats zo half in de polder tegen de donkere Zevenhuizerplas aan, zo'n lichtbak hinderlijk kunnen zijn en 's nachts lichtoverlast kunnen opleveren voor de omwonenden.

Het was lastig in te schatten hoeveel licht de straatverlichting bij de rotonde zou gaan geven. We, Segno d'Arte (de constructeur -red.) en ik, hebben dat proberen na te bootsen met proefopstellingen. Bij die proefopstellingen leek het licht in de rand zelfs aan de felle kant. Rekening houdend met meer strooilicht van de straatverlichting dachten we daarom dat de voorgestelde verlichting goed zou zijn.

Nu blijkt dat de rotonde (en vooral ook het middendeel van de rotonde waar het vaak juist donker is en waar het waterbekken is) veel sterker wordt verlicht dan verwacht. Er staan ook veel meer lampen dan verwacht. Het licht in de bekkenrand komt daarom vanuit enkele zichthoeken minder tot haar recht. Dat is jammer maar was niet te voorspellen. Het verschil tussen aan en uit is wel heel zichtbaar. Maar de uitstraling zou meer kunnen zijn. (...)"

In overleg met Stanislaw Lewkowicz is door een aanpassing in de transformator de lichtopbrengst de afgelopen week vergroot. Het licht rondom Waterbekken voldoet nu aan zijn verwachtingen
.
 
[naar boven] (22-10-08 | JL / bron: Stan Lewkowicz & Deelgemeente Prins Alexander)

Uitnodiging onthulling kunstwerk Waterbekken

De wijk Nesselande aan de Zevenhuizerplas in Rotterdam Prins Alexander is het decor van 'De Zeespiegel en de polder'. Dit is een ambitieus kunstenplan dat gaat over de betekenis van de beeldende kunst in dit waterrijke gebied. Na de komst van het eerste kunstwerk Hydra, levert dit plan nu opnieuw een bijzonder werk op.

Deelgemeente Prins Alexander en Centrum Beeldende Kunst Rotterdam nodigen u van harte uit voor de onthulling van Waterbekken van Stanislaw Lewkowicz door Geertje Boekhoudt, portefeuillehouder Kunst en Cultuur.
Graag vieren wij dit met u op donderdagavond 3 juli vanaf 20.00 uur.

Toespraken door:

Geertje Boekhoudt: kunst in Nesselande

Jopie Onel, bewoner Nesselande van het eerste uur: een gedicht

Karin Daan, kunstenaar: het werk van Stan Lewkowicz

Het kunstwerk bevindt zich op de meest noordelijke rotonde van de Laan van Avant-Garde kruising Brandingdijk.
Vanaf 20.00 uur bent u van harte welkom in de entreehal van het Appartementencomplex hoek Brandingdijk/Laan van Avant-Garde 212-262 in Nesselande.

 
[naar boven] (15-06-08, 14-09-08 | JL / bron: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam)

'Waterbekken Nesselande' van Stan Lewkowicz

Acht jaar geleden begon het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) aan een kunstenplan voor Nesselande, op verzoek van de deelgemeente Prins Alexander. Bij elk kunstenplan voor de openbare ruimte laat CBK een kunstenaar een onderzoek doen naar de plek: wat zijn de kenmerken, de geschiedenis, wie wonen er, waar dromen de bewoners van? Voor Nesselande leverde dat het plan "De zeespiegel en de polder" op, geschreven door kunstenaar Hendri van der Putten. Op basis hiervan heeft CBK vier kunstopdrachten uitgeschreven. Na de Hydra van Moritz Ebinger, een "veelkoppig monster" in het water van het Rietveldpark, wordt nu een tweede werk opgeleverd: het Waterbekken van Stanislaw Lewkowicz. Dit kunstwerk met de titel Waterbekken bevindt zich op de meest noordelijke rotonde van de Laan van Avant-Garde kruising Brandingdijk.

Waterbekken
Waterbekken is een rond waterbassin, diameter 13 meter, tot aan de rand gevuld met water. Het bassin heeft een rand van groen, enigszins transparant materiaal. 's Avonds wordt deze rand van binnenuit verlicht. Met dit waterbekken, op een plek dicht zo bij het water van de Zevenhuizerplas, heeft de kunstenaar de belangrijke en visuele rol van water in deze wijk beeldend tot uitdrukking willen brengen.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Voorgeschiedenis en stand van zaken
Stanislaw's idee is ontstaan na bestudering van het plan voor Nesselande. Hij dacht een tweedeling in het plan te zien; een natuurlijke inrichting passend bij de polder die Nesselande ooit was, en in wezen nog altijd is, met daarbinnen een meer stadse, parkachtige inrichting. In deze tweedeling heeft hij gezocht naar karakteristieke elementen uit park en polder die bruikbaar konden zijn. Zo was hij eerst terecht gekomen bij vijvers met oplichtend kroos, bij watervlakken waarin lucht en aarde in elkaar vervloeien.

Die vervloeiing van lucht en aarde was de basisgedachte van het plan om als ruimtelijke ervaring vier gelijke bekkens op rij in de lange Laan van Avant Garde aan te leggen. Het gaat dan niet meer om een kunstwerk als een op zichzelf staand ding maar om een ingreep die de omgeving en daarmee het gebruik daarvan beïnvloed.

Het idee was geïnspireerd op de nog bestaande Fontaines d'Eau Chaude uit 1667 in Aix en Provence. Hier staan in een laan twee dezelfde fonteinen op ruime afstand van elkaar en maken van de laan een afgeronde eenheid.
De vier waterbekkens zouden het atmosferische, de weerspiegeling van het licht en de ruimte van de polder terug kunnen brengen in de Laan van Avant Garde en van de laan een eenheid kunnen maken in plaats van slechts een doorgaande weg.

Een andere inspiratiebron was de vreemde werking (de tegenstelling en tegelijkertijd verweving van stad en natuur) van een stadse waterpartij op een boulevard ergens pal langs een Zwitsers of Italiaans Alpenmeer waardoor een mondaine sfeer ontstaat.

De bedoeling was dat de bekkens het aanwezige natuurlijke water in de wijk zichtbaar en bereikbaar zou maken door het op te tillen van beneden 1 meter straatniveau tot boven 1 meter straatniveau. Door de vormgeving van de bekkens zou het water een stads karakter krijgen als tegenstelling tot het omringende natuurlijke water in de sloten en plassen. Er zou een betere balans ontstaan tussen stads vormgegeven en natuurlijk water. Het aanwezige natuurlijke water zou dan minder de vanzelfsprekendheid van nu hebben waardoor het voor de beleving 'onzichtbaar' wordt.

Met alleen het bekken op de kop van de Laan van Avant Garde aan de Zevenhuizerplas is vooral dat laatste gerealiseerd. Het bekken zou de schakel moeten zijn die de laan van Avant Garde verbindt met de Zevenhuizerplas.

De realisatie van Waterbekken heeft het geduld wat op de proef gesteld. De rotonde Brandingdijk/Laan van Avant-Garde moest eerst worden opgeknapt, waarna het kunstwerk kon worden ingepast. Dit vergde de nodige afstemming en dan kan er soms wat mis gaan. Dit is nu allemaal opgelost en binnenkort wordt Waterbekken in zijn volle glorie opgeleverd en op 3 juli a.s. onthuld.
 
[naar boven] (15-06-08 | JL / bron: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam)

Onthulling kunstwerk 'Hydra'

Op dinsdagmiddag 26 september 2006 wordt Hydra, het eerste kunstwerk in de buitenruimte van Nesselande, onthuld door Geertje Boekhoudt, portefeuillehoudster Kunst en Cultuur van de deelgemeente Prins Alexander. Vanaf 15.30 is er een bijeenkomst in de Brede School Nesselande, waarna het kunstwerk, geplaatst in het water van het Rietveldpark, wordt onthuld.

 uitnodiging voor onthulling van kunstwerk 'Hydra' van Moritz Ebinger

klik op de afbeelding voor een grotere weergaveHydra is gemaakt door kunstenaar Moritz Ebinger. Hydra is “een lichaamachtige mensgrote brandkraan figuur met een duikhelm op waaruit grote witte door de kunstenaar betekende zeepbellen uitkomen”.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om Hydra te plaatsen bij de Wollefoppenweg/Groeneweg, daar waar sprake is van vier verschillende waterniveau’s. Door deze plek heeft Moritz Ebinger zich bij zijn ontwerp ook laten inspireren. Later bleek dat het Hoogheemraadschap geen toestemming kon geven voor het heien van een sokkel/buis daar, omdat die de waterdoorstroming zou belemmeren. Vervolgens is gekozen voor een locatie in het Rietveldpark.
 
[naar boven] (13-09-06 | JL / MP)

Cultureel Netwerk Alexander: 'Wat wilt ù aan Kunst en Cultuur?'

Beste cultuurliefhebbers,

De deelgemeente, in de persoon van portefeuillehoudster Geertje Boekhoudt, nodigt je uit voor de netwerkbijeenkomst op maandag 25 september a.s. De avond wordt bij de Deelgemeente (Prins Alexanderplein) gehouden.

Dit wordt de avond waarop je je ideeen en wensen omtrent Kunst en Cultuur binnen de deelgemeente kwijt kunt.
Wat vind je belangrijk? Welke faciliteiten moeten er zijn? Hoe zou een ideaal plaatje eruit zien? Voldoet datgene wat we al binnen de deelgemeente hebben?
Je krijgt volop kans je mening te geven. Dus kom ook! Dit is je kans.

Vanaf 19:30 uur ben je welkom.

Tot dan.
Met vriendelijke groet,
namens Geertje Boekhoudt,
Paul Fransen (Stichting Cultureel Alexander)

 uitnodiging themabijeenkomst 'Wat wilt ù aan Kunst en Cultuur?'
 
[naar boven] (13-09-06 | bron: Cultureel Alexander)

Beeldende kunst in Nesselande: De zeespiegel en de polder

In 2000 heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander het Centrum Beeldende Kunst (CBK) verzocht een plan te vervaardigen voor beeldende kunst in de openbare ruimte van Nesselande.

In het onlangs uitgekomen boekje "De zeespiegel en de polders" schetst, de kunstenares Hendri van der Putten een beeld van de oeroude Nederlandse traditie van landwinning en waterbeheersing
In dit boekje worden markeringen en scharnierpunten aangewezen, die zich uitstekend lenen voor de toepassing van beeldende kunst in dit waterrijke stadsgebied.
Deze aandachtspunten passen allen bij de natuurlijke en gecultiveerde waterstromen, van afwateringssystemen en oude slootpatronen. Bovendien worden de relaties tussen het nieuwbewoonde gebied en het vernieuwde watergebied geaccentueerd. Zonder de historische aspecten van die relaties te veronachtzamen, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de aandacht voor de fundamenten van een oude molen. Deze benadering biedt een unieke mogelijkheid om ook educatieve aspecten te integreren in de stadsontwikkeling. Nesselande zal immers het thuisoord worden van veel jonge gezinnen en hun kinderen. Voor hen zou Nesselande wel eens illustratief kunnen zijn voor onze dagelijkse omgang met het wassende water, waaraan Nederland zijn bestaan in eerste instantie dankt.

Nat land
De zeespiegel en mensenwerk bepaalden door de eeuwen heen het veranderde landschap van de delta in de lage landen. Nesselande ligt in die delta. Het was het land van de nessen, het buitendijkse land, in vroeger tijden onderhevig aan de eb- en vloedbeweging van de Noordzee. Dit Nesselande wordt in de komende jaren tot een woonwijk aan de Zevenhuizerplas getransformeerd.
Het thema voor de beeldende kunst in Nesselande is het bewegende water dat altijd het leven van plant en dier en mens in het gebied heeft bepaald en waar Nesselande zijn naam aan te danken heeft.

Uitgangspunten beeldende kunst in Nesselande:
- het water in relatie tot de zeespiegel;
- het naast elkaar bestaan van hoog en laag water in de polder;
- de reinigende rondgang van het regenwater door de wijk en het Stroompark.

Aan de Klankbordgroep is verzocht uit haar midden maximaal zes personen aan te wijzen. Zij zullen als Werkgroep Kunst in Nesselande samen met de commissie Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte (BKOR) van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) het kunstplan nader uitwerken.
Bent u als bewoner geïnteresseerd om deel te nemen? Geef u op bij Loes van Delft, tel. (010) 22 22 811.
 
[naar boven] (17-01-03 | LvD)

Lees verder:

website Moritz Ebinger :
moritz-ebinger.kunstinzicht.nl

website Centrum Beeldende Kunst Rotterdam :
www.cbk.rotterdam.nl

gedichten Jopie Onel-Beems :
pagina Nesselande in naamdicht op Nesseweb