Home
   > Voorzieningen
      > Kinderopvang
Kinderopvang


Inventarisatie ervaringen BSO/TSO/NSO Nesselande

door: Ilse Verouden & Petra Rutten

In Nesselande is veel vraag naar buitenschoolse- en kinderdagopvang. De buitenschoolse, naschoolse, en tussenschoolse opvang (BSO, NSO en TSO) heeft de Brede School Nesselande exclusief uitbesteed aan kinderopvangorganisatie BijDeHand. De wachtlijsten voor de BSO en NSO zijn veel te lang en ondoorzichtig. Er is geen inzicht in en informatie over het daadwerkelijke plaatsingsbeleid. Hierdoor ontstaat de indruk van een willekeurig plaatsingsbeleid. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is en centrale aansturing ontbreekt.

De BSO en NSO, uitgevoerd door gekwalificeerde leidsters, functioneren op zich goed. Helaas is er door gebrek aan fysieke ruimte onvoldoende plaats. Voor kinderen die sinds de geboorte ingeschreven staan, is de wachttijd voor BSO nadat zij 4 jaar geworden zijn nog zeker 1,5 jaar. Als tijdelijke oplossing is de NSO bedacht, in combinatie met TSO. De TSO wordt weer door anderen, veelal goedwillende vrijwilligers uitgevoerd. De TSO voor de jongste groepen vindt plaats in de groepslokalen van school, die hier niet op ingericht zijn. Op de gang en sanitaire voorzieningen is onvoldoende controle en overzicht. Er zijn te weinig (gekwalificeerde) medewerkers beschikbaar om het overblijven in de groepslokalen en het buitenspelen te begeleiden, er is geen vaste begeleiding en het enorme schoolplein kan niet worden afgesloten. Hierdoor kan de veiligheid van de kinderen niet gegarandeerd worden en moeten de jongste kleuters van 4 jaar zich zien te handhaven tussen groepen oudere leerlingen. Behalve de veiligheid, is de versplinterde opvang verdeeld over BSO, NSO en TSO voor met name de jongste kinderen vanuit pedagogisch oogpunt zorgelijk (combinaties van alle 3 de opvangvormen, en eventueel nog deels opvang aan huis, zijn eerder regel dan uitzondering).

De Brede School Nesselande en BijDeHand nemen zelf geen structurele actie. Als bezorgde ouders zijn wij geïnteresseerd in de ervaringen van andere ouders. Graag vernemen wij of meer ouders deze problemen ervaren. Wij willen een breder inzicht krijgen in de situatie en toetsen of er serieuze belangstelling is voor structurele en meer duurzame oplossingen, die ook passen binnen de arbeidsparticipatie van ouders, zoals bijvoorbeeld een continurooster.

Graag uw korte reactie en gegevens per e-mail naar Ilse Verouden (ilse.verouden@chello.nl) of Petra Rutten (pieter_pan@hotmail.com).
 
[naar boven] (16-05-08, 03-06-08 | Ilse Verouden & Petra Rutten)

Oproep over buitenschoolse opvang (BSO) in Nesselande

door: Linda Ruppert

Ik heb een schoolgaand zoontje van 5 jaar, waarvoor ik één dag per week buitenschoolse opvang nodig heb. Hij staat sinds februari 2006 ingeschreven voor opvang op de donderdagmiddag. Bij herhaaldelijk navragen bij Stichting BijDeHand (de stichting die zorg draagt voor de buitenschoolse opvang op de Brede School Nesselande) wordt mij verteld dat er misschien in januari weer met nieuwe groepen gestart gaat worden, maar zij kunnen mij echter niet vertellen of mijn zoontje dan wel aan de beurt zal zijn. De stichting doet geen uitspraken over de wachtlijst en men ontkent niet dat kinderen die broertjes of zusjes op school hebben voor gaan. Ook kinderen die van een andere locatie komen stromen door.
U begrijpt dat het op deze manier nog heel lang kan duren tot mijn zoontje geplaatst kan worden.

Op de vraag of de school mee kan werken aan oplossingen buiten school, door bijvoorbeeld de kinderen door een andere locatie op te laten halen zodat het probleem tenminste tijdelijk opgelost kan worden, antwoordt de directie dat er geen cont(r)acten zijn met andere locaties.

Ik heb inmiddels begrepen dat er zelfs nieuwe bewoners van Nesselande zijn die, noodgedwongen omdat er geen plaats is op de naschoolse opvang, hun kinderen zolang naar de vorige school heen en weer brengen totdat zij een plaats toegewezen krijgen op de BSO in Nesselande.

De politiek en ook de school zelf schermt met het feit dat de BSN een pionierslocatie is, en dat de mogelijkheden oneindig zijn, echter een belangrijk probleem als dit kan op dit moment al niet opgelost worden.

Graag kom ik in contact met mensen die dit probleem ook hebben en zou met hen eens van gedachte wisselen over mogelijke stappen die ondernomen kunnen worden om deze onacceptabele situatie aan te pakken. Mijn e-mailadres is: linda.ruppert@inter.nl.net.
 
[naar boven] (18-11-06 | Linda Ruppert)

Kinderopvang in Prins Alexander door BijDeHand

Stichting Kinderopvang BijDeHand verzorgt professionele kinderopvang in de deelgemeente Prins Alexander.
De Stichting verzorgt de volgende vormen van kinderopvang:
- hele dagopvang;
- halve dagopvang;
- verlengde opvang;
- peuterspeelzaal;
- naschoolseopvang;
- buitenschoolse opvang;
- voorschoolse opvang;
- tussenschoolseopvang;
- tieneropvang.

Actuele informatie over het aanbod van de Stichting is beschikbaar op de website www.kov-bijdehand.nl > Kinderopvang. Per wijk staan de diverse vormen van kinderopvang beschreven.

De Stichting heeft voor alle lokaties een vergunning van de GGD. Er wordt gewerkt met gekwalificeerd personeel. Tevens biedt de Stichting aan leerlingen en stagiaires de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Ouders kunnen invloed uitoefenen via de locale cliëntenraad. Deze locale cliëntenraden hebben een afvaardiging in de centrale cliëntenraad. Ouders kunnen met vragen, opmerkingen of klachten terecht bij de leidsters. Als de klacht niet naar tevredenheid is opgelost, dan kunt u contact opnemen met het hoofd of de coördinator van de betreffende lok at ie. De Stichting hanteert een klachtenreglement dat voorziet in een externe beroepsmogelijkheid.
Er is een antidiscriminatiecode voor medewerkers en gebruikers van de Stichting.
Naar aanleiding van de nieuwe wet bescherming persoongegevens is er een nieuwe privacyregeling voor de Stichting geformuleerd.
De Stichting heeft een voorkeur voor het inenten van de kinderen die door ons opgevangen worden, in verband met het risico dat het niet inenten meebrengt voor de andere kinderen, ouders en leidsters.
Op basis van informatie van de GGD heeft de Stichting besloten om een klein percentage niet ingeënte kinderen toe te laten. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar het ziektebeleid van de Stichting.

Alle kinderopvanglokaties hebben ook hun eigen informatieboekje waar gedetailleerder op de gang van zaken wordt ingegaan.

Wij hopen dat het vermelde aanbod aansluit bij uw vraag naar kinderopvang en dat u en uw kind een goede tijd bij ons hebben.
 
[naar boven] (17-01-03 | Stichting Kinderopvang BijDeHand)

Lees verder:

Kinderopvang BijDeHand:
www.kov-bijdehand.nl


kinderopvang in Brede School Nesselande:
pagina De Kunstenmakers op Nesseweb


SWAgroep (v/h Stichting Welzijn Alexander):
www.swagroep.nl