Home
   > Buitenruimte
      > Hoogspanning

Projectorg. Nesselande
Hoogspanning door Nesselande


Vliegeren en hoogspanningsmasten gaan niet samen!

Het strandje aan de Zevenhuizerplas, het Rietveldpark... het lijken heel geschikte plekken om te vliegeren... echter, er is toch een kink in de kabel.
Via de hoogspanningsmasten die in het Rietveldpark staan, wordt de energievoorziening van een heleboel huisadressen in Nederland geregeld. TenneT, de eigenaar van de masten, garandeert een constante energievoorziening en laat dus niets aan het toeval over. Vandaar dat in het Wetboek van Strafrecht een artikel opgenomen is dat in verband met de veiligheid, het verboden is om te vliegeren binnen een afstand van 500 meter van een hoogspanningsverbinding.
Voor Nesselande betekent dit concreet dat in de gehele wijk, inclusief het strand, niet gevliegerd mag worden. Naast het feit dat vliegeren onveilig is voor de bestuurder van de vlieger, kan ook de energievoorziening die door een vlieger die de hoogspanningsleiding raakt, verstoord worden. Vliegeren in Nesselande is dus gevaarlijk en bovendien strafbaar.
 
[naar boven] (16-08-05 | bron: projectorganisatie Nesselande Rotterdam)

Nieuw ontwerp hoogspanningsmasten

TenneT, de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet, heeft samen met Holland Railconsult een nieuw concept voor hoogspanningslijnen ontwikkeld. Het nieuwe ontwerp heet Wintrack (zie foto), en bestaat grotendeels uit kunststof (in plaats van metaal), en zorgt voor een kleiner magneetveld dan de huidige masten. Met de nieuwe constructie komt TenneT tegemoet aan de aangescherpte richtlijnen van het ministerie van VROM.
De mast is flink kleiner dan de huidige metalen constructies en oogt een stuk gestroomlijnder. De mast is in aanschaf wel duurder, maar vergt minder onderhoud.

Meer over dit onderwerp op de website van TenneT:
 persbericht 'TenneT en Holland Railconsult ontwikkelen hoogspanningslijn met kleiner magnetisch veld' (18 mei 2005)
 brochure Wintrack: 'Nieuwe hoogspanningslijn met gereduceerd magnetisch veld'
 
[naar boven] (10-06-05 | JL / bron: TenneT)

Publicatie over hoogspanningskabels en leukemie

O.a. Nu.nl ('Elektriciteitsleiding mogelijk oorzaak leukemie') en het Rotterdams Dagblad ('Wel kans op leukemie bij hoogspanning') publiceren begin juni 2005 het volgende ANP-bericht:

"Londen - Kinderen die in de buurt van hoogspanningskabels wonen, hebben mogelijk een verhoogde kans op leukemie. Dit is de conclusie van een wetenschappelijke studie die verscheen in the British Medical Journal. Voor het onderzoek werden meer dan 29.000 kinderen uit Engeland en Wales, van wie 9700 met leukemie, onderzocht.
Kinderen die 200 meter van de elektriciteitsleidingen vandaan wonen bleken 69 procent meer risico te lopen om bloedkanker te krijgen dan kinderen die 600 meter van de leidingen wonen.
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van Oxford University en medewerkers van het Britse elektriciteitsbedrijf National Grid Transco. De wetenschappers konden geen biologische verklaring vinden voor hun resultaten. Volgens hen zou een deel van de resultaten ook op toeval kunnen berusten."

Het originele artikel is te vinden op de website van British Medical Journal (BMJ.com):
 artikel 'The causes of childhood leukaemia' (4 juni 2005)
 
[naar boven] (10-06-05 | JL / bronnen: ANP & BMJ.com)

Staatssecretaris Van Geel (VROM) adviseert voorzorgprincipe

In zijn brief 'Nader beleid Hoogspanningslijnen Nuchter uitgewerkt' van 24 december 2004 aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Geel (VROM) dat hij het voornemen heeft om op korte termijn o.a. gemeenten te adviseren om bij bouwen rondom hoogspanningslijnen het voorzorgprincipe toe te passen, en hierover goed met de burgers te communiceren.

Een volledig overzicht van de Kamerstukken over dit onderwerp vindt u via de volgende link:
 Kamerstukken (Dossier Hoogspanningslijnen)
 
[naar boven] (09-02-05 | JL)

Stand van zaken hoogspanningslijnen Nesselande (mei 2003)

De aanwezigheid van de hoogspanningslijnen in Nesselande houdt de gemoederen nog steeds bezig.
Er is een officieel standpunt van de Projectorganisatie Nesselande ten aanzien van deze problematiek. De grenswaarden die gehanteerd worden voor de bebouwingsgrens van woningen aan het Stroompark zijn hierop gebaseerd. Wij hebben die notitie integraal voor u opgenomen.

Stichting Platform Achternesse (SPA) heeft in november 2002 aan de politiek van regioraad, gemeenteraad en deelgemeenteraad schriftelijk gevraagd om een reactie m.b.t. voortschrijdend inzicht met betrekking tot de veiligheid van de hoogspanningslijnen. De vragen hebben tot nieuw onderzoek geleid. Een officiële reactie op de brief is nog niet ontvangen.

De Deelgemeente Prins Alexander heeft aangegeven dat zij, nadat zij een standpunt heeft ingenomen m.b.t. de consequenties van de aanwezigheid van de hoogspanningslijnen, een informatieavond zal houden voor de bewoners van Nesselande.
 
[naar boven] (21-05-03 | LvD)

Vragen en standpunten van Stichting Platform Achternesse (SPA)

Vragen van SPA in haar brief van 25 november 2002
Stichting Platform Achternesse maakt zich ernstige zorgen over de metingen en de gehanteerde uitgangspunten voor Nesselande. Tevens is naar haar oordeel een aantal factoren niet in deze metingen meegenomen, te weten:
- de invloed van een tweede spanningsdrager in de vorm van de voedingsleiding van de metro, die parallel aan en onder de hoogspanningslijn loopt;
- de invloed op de passagiers, wachtenden en personeel, die zich veel dichter bij de hoogspanningslijn bevinden, zowel in het traject op het verhoogde metrotracé onder de hoogspanningslijnen als op het station;
- de invloed op de kinderen die spelen op de geplande grotere speellocaties direct onder de hoogspanningsmasten. Hier is sprake van meer dan kortdurend verblijf;
- de, mogelijk in de toekomst, toenemende spanningsvelden bij uitbreiding van het transport via deze leiding;
- het voortschrijdende inzicht, wat voor de minister van VROM in januari 2002 aanleiding was tot andere normering te adviseren.

Standpunten van SPA in haar brief van 25 november 2002
Stichting Platform Achternesse meent dat elke kans op leukemie door deze stralingsinvloeden vermeden moet worden. Dat de Rotterdamse overheden hun verantwoordelijkheden met betrekking tot volksgezondheid en veiligheid hoog in het vaandel dienen te dragen en dat zij ook daadwerkelijk daarnaar dienen te handelen. Overigens is dit vastgelegd in de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV), als afgeleide van artikel 21, lid 1 van de Grondwet: het is de taak van de overheid om de volksgezondheid te bevorderen.

Stichting Platform Achternesse is van mening dat de Rotterdamse overheden, de normen van het Ministerie van VROM, zoals aangegeven in de brief van 25 januari 2002, kenmerk SAS/200140036 tenminste dienen te hanteren in afwachting van nader rijksbeleid ofwel voortschrijdend inzicht in deze materie. Dat getuigt van moed en verantwoordelijkheidsgevoel.

Stichting Platform Achternesse meent last but not least, dat de Rotterdamse overheden opening van zaken moeten geven aan huidige en toekomstige bewoners van wijken waarin deze problemen kunnen voorkomen. Niet alleen omdat hoogspanningsleidingen beeldbepalend zijn, maar ook omdat blijkt dat zij levensbepalend kunnen zijn, zeker in een wijk als Nesselande. Sterker nog, wij willen openheid van zaken geven en de problematiek rondom de hoogspanningslijn in Nesselande breed bekend maken.
 
[naar boven] (21-05-03 | LvD)

De mogelijke relatie tussen de voedingsleiding van de metro (een statisch magnetisch veld) en hoogspanningslijnen

Er is een Engels onderzoek in Bristol uitgevoerd door David Henshaw ca. dat uitwijst dat hoogspanningsleidingen aan stofdeeltjes een elektrische lading geven, waardoor de vervuiling zich beter vasthecht in de longen. Dit zou de ontbrekende schakel in het verband tussen hoogspanningsleidingen en eerder geconstateerde clusters van kankergevallen kunnen zijn. De conclusies uit dit onderzoek worden ondersteund door Alan Preece van de Medical School in Bristol. Die stelde vast dat mensen tot een halve kilometer benedenwinds van een hoogspanningslijn wonen, bijna 30% meer kans hebben op longkanker. Juist in dat gebied blijken vuildeeltjes uit uitlaatgassen neer te komen. Het is bekend dat hoe ouder de leidingen zijn, hoe meer elektrisch geladen ionen ontstaan. Het is ook algemeen bekend dat wielen van metro’s snel slijten maar meer nog de stroomafnemers, waardoor in het specifieke geval in Nesselande, dichtbij de ionisatiebron veel meer koper en ijzerdeeltjes worden geïoniseerd en dus de fall-out zeker in de aangrenzende bebouwing aanmerkelijk hoger zal zijn. Dit is een nieuw gegeven welke nog geen aandacht heeft gekregen.
 
[naar boven] (16-04-03 | Jelte Dorenbos)

De limietwaarden bij de kruising van de metrobaan met de hoogspanningslijn

Projectorganisatie Nesselande stelt dat zowel het magnetische veld (van 7 tot 45,5 µT) als het elektrische veld (van 23 V/m tot 3000 V/m ) beneden de limietwaarden van de Gezondheidsraad van 1992 blijven, voor wat de waarden betreft onder de kruising van de metrobaan met de hoogspanningslijn, als wel parallel aan de hoogspanning op de viaduct.
Stichting Platform Achternesse meent dat, om een juist vergelijk te maken, de waarden van het elektrische veld moeten worden aangegeven als 23 kV/m tot 30 kV/m. Het elektrisch veld is in de metrostellen inderdaad = 0 volgens het principe van de Kooi van Faraday, echter de waarde op de perrons is voor personeel 13 - 20 kV/m meer dan maximaal toegestaan en voor de regelmatige metroreiziger evenzo. De grenswaarden die het IRPA/INIRC opgeeft zijn voor de beroepsbevolking per werkdag 10 kV/m en voor de algemene bevolking gedurende enkele uren per dag 10 kV/m.
Voor wat betreft het magnetische veld geeft het IRPA/INIRC waarden op van 500 µT voor de beroepsbevolking per werkdag tot 100 µT voor de algemene bevolking.
Magnetische velden worden niet door bouwmaterialen, begroeiing of door de aarde afgeschermd. Bovendien staat de mens aan veel meer magnetische straling bloot dan op het eerste gezicht lijkt . Elk electrisch apparaat geeft bij gebruik een magnetische veldwaarde af, welke varieert van 3 µT voor een handmixer, via een strijkijzer van 30 µT tot een stofzuiger van 800 µT. En wat te denken van mobiele telefoons, en computers die gemeengoed zijn geworden in ons dagelijks leven? Alles meegeteld zijn we veel dichter bij de gestelde huidige grenzen dan we denken.
 
[naar boven] (16-04-03 | Jelte Dorenbos)

Vragen van de Stuurgroep Brede School Nesselande

Regelmatig worden er door (toekomstige) bewoners mondeling of via e-mail vragen gesteld met betrekking tot de hoog spanningslijnen in Nesselande.

De Stuurgroep Brede School Nesselande heeft naar aanleiding van diverse publicaties van het ministerie van VROM en over de situatie in de VINEX-locatie Leidsche Rijn in Utrecht, hierover vragen gesteld aan de Projectorganisatie Nesselande van de gemeente Rotterdam. Hun reactie is vastgelegd in een tekst die het projectbureau Nesselande en KEMA Nederland ten aanzien van Nesselande naar buiten brengen. De notitie geeft aan welke grenswaarden worden gehanteerd om te voorkomen dat mensen aan te hoge magnetische en elektrische velden worden blootgesteld.

De Wijkorganisatie Nesselande (WONIO) meent dat het van belang is dat ook u van deze informatie kennis kunt nemen. Daarom vindt u deze notitie hier op Nesseweb.
Recentelijk heeft de Stichting Platform Achternesse (SPA) aan diverse politiek verantwoordelijken in een brief gevraagd haar standpunt te formuleren ten aanzien van nieuwe inzichten.
 
[naar boven] (17-01-03 | LvD)

Lees verder:

VROM: Dossier Hoogspanningslijnen:
www.vrom.nl

website TenneT:
www.tennet.org

wijkbewoonster Birgitta Hendriks-Ruitenschild over vogels en hoogspanningskabels:
pagina 'Natuur' op Nesseweb


De Deelgemeente Prins Alexander meldt in een persbericht d.d. 23 september 2003 (in PDF-formaat) haar standpunt dat hoogspanning in Nesselande geen aantoonbaar gezondheidsrisico oplevert.  (10-06-05 | JL)

Er is een beknopt verslag (in PDF-formaat) van de informatieavond over hoogspanning op donderdag 19 juni beschikbaar.  (08-09-03 | JL)

Citaat uit de 4e nota ruimtelijke ordening en milieu van het Ministerie van VROM:

"Bedreigingen van de gezondheid.
Bij ongewijzigd beleid wordt de mensheid over dertig jaar geconfronteerd met gezondheidsproblemen die nu nog niet zichtbaar zijn. Er zijn tienduizenden stoffen in ons leefmilieu waarvan weinig bekend is over de mogelijke gevaren en risico’s voor mens en milieu. Van allerlei processen of activiteiten, zoals het transport van elektriciteit in hoogspanningsleidingen, bestaat alleen een vermoeden over de effecten op de gezondheid.
Er moet daarom veel meer nadruk worden gegeven aan ‘voorzorg’. Wanneer bijvoorbeeld in Nederland in 1965 op basis van het voorzorgprincipe een asbestverbod zou zijn ingesteld, dan zou dat ruw geschat circa 34.000 slachtoffers en 44 miljard gulden (20 miljard euro) aan kosten hebben gescheeld."
(21-05-03 | bron: VROM)

Kostbaar?
De kosten voor het ondergronds brengen van het hoogspanningstracé in Nesselande is ingeschat op 20 miljoen euro. De kosten zijn zo hoog omdat er diep in de grond een waterdichte tunnel van 2,5 kilometer lang met een koelsysteem voor de hoogspanningskabels gemaakt moet worden. (bron: Projectorganisatie Nesselande)

Wat betekent een kostenpost van 20 miljoen euro? Op 5000 woningen, waarbij sprake is van prijzen tussen de 172.000 en 563.000 euro is dat een gemiddeld bedrag van 4.000 euro!
(21-05-03 | LvD)