Home
   > Voorzieningen
      > Opbouwwerk
logo SONOR
Opbouwwerk Nesselande


Opbouwwerker Loes van Delft vertrekt uit Nesselande

door: Loes van Delft

Na 5 jaar werken in Nesselande, pionieren, ontwikkelen, zoeken en mee werken aan het tot stand komen van visies, samenwerkingsverbanden, werkgroepen, wijkinrichting en wijkactiviteiten, ga ik mijn werkplek verlaten.
Ik heb een aanbod van SONOR gekregen voor het coachen en ondersteunen van 5 vrouwenstudio's in de stad, in opdracht voor de stichting Cleo-Patria. Een prachtig project gericht op 'samenburgeren' en integratie door emancipatie en participatie van vrouwen, vanuit de kracht en mogelijkheden van de vrouwen zelf.
Voor mij weer een nieuwe uitdaging, zowel wat betreft het coachen van de gastvrouwen, die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de studio’s, alsook het positioneren van de vrouwenstudio's in de hen omringende wijken en wijkinstellingen.

Per 1 oktober ben ik uit Nesselande vertrokken. Op dit moment wordt er gezocht naar een opvolger die het opbouwwerk in de wijk en de ondersteuning van de wijkorganisatie zal voortzetten.

Ik vertrek niet zonder dat ik afscheid kan nemen van alle mensen waarmee ik heb samengewerkt.

Donderdag 28 september van 16.30 uur tot 19.00 uur biedt WONIO daar gelegenheid voor, in de Brede School Nesselande.

Ik hoop jullie daar bij een hapje en een drankje te ontmoeten.
Voor wie ik niet meer zie, hartelijk dank voor de vele ontmoetingen en gesprekken, het vertrouwen, en de prettige samenwerking.
 
[naar boven] (13-09-06 | Loes van Delft)

Wat is opbouwwerk?

Opbouwwerkers ondersteunen bewoners in wijken, buurten en straten bij het aanpakken van problemen in de leefomgeving, of bij het realiseren van gewenste veranderingen in de woonomgeving. Het gaat daarbij vaak over samen wonen en samen leven en het gebruik van de beschikbare ruimte.
Doordat opbouwwerkers contact hebben met bewoners uit alle hoeken van de wijk, vertegenwoordigers van scholen, buurthuizen, maatschappelijke dienstverlening, de politie en ook vertegenwoordigers van overheden zijn ze in staat, indien er een probleem wordt gesignaleerd, de juiste personen te vinden en te vragen mee te werken aan het oplossen van het knelpunt. De kennis van werkwijzen en procedures van overheden, waarover de opbouwwerker beschikt is daarbij van waarde. Als opbouwwerker weet je daarnaast ook hoe je aan dergelijke informatie kunt komen. Die vaardigheid is dan ook vaak belangrijker. Doordat je als opbouwwerker een onafhankelijke positie kunt innemen ben je ook in staat de diverse partijen aan te spreken.
Het opbouwwerk in Prins Alexander werkt vanuit de stedelijke opbouwwerkorganisatie, de Stichting Onderneming Opbouwwerk Rotterdam (SONOR).

Opbouwwerk in Nesselande
foto Loes van Delft
Sinds maart 2001 is Loes van Delft werkzaam als opbouwwerker in Nesselande.
Als opbouwwerker ontwikkel je een visie op de wijk waar je werkt, waarbij de inbreng van bewoners van grote waarde is. Die visie staat altijd ter discussie, want alleen dan ben je in staat nieuwe ontwikkelingen te zien en je beeld over de wijk nog scherper te stellen. Een dergelijke visie is de basis waarop je als opbouwwerker je prioriteiten stelt. Het is duidelijk dat je als opbouwwerker deze visie telkens weer moet toetsen.

De bewoners en de bewonersorganisatie zijn daarbij een belangrijke gesprekspartner.
In Nesselande zijn de eerste stappen gezet naar een bewonersorganisatie. Omdat er nog betrekkelijk weinig bewoners in de wijk wonen, is besloten de organisatie nog niet formeel op te richten. De naam van de organisatie is dan ook Wijkorganisatie Nesselande in oprichting (WONIO). Het opbouwwerk ondersteunt WONIO in het ontwikkelen van een eigen organisatie voor bewoners, gericht op het behartigen van wijkbelangen en het uitdragen van de eigen wijkvisie.

De opbouwwerker is soms een adviseur voor bewonersgroepen, als het gaat om inhoud of de wijze waarop de inhoud het beste gecommuniceerd kan worden naar anderen. Het vergroten van de emancipatie en participatie van bewoners is daarbij uitgangspunt. Dat betekent dat de opbouwwerker bewoners of bewonersgroepen ondersteunt op weg naar het zelf realiseren van de gewenste doelen.
Zo is in samenwerking met Brede School Nesselande gestart met een project kinderparticipatie. Kinderen leren op school wat communicatie is of kan zijn, hoe je meningen ontwikkelt en ook de mening van de groep kunt vertellen. De kinderen gaan zo langzaam aan werken aan een Kinderraad voor Brede School Nesselande, en worden tegelijkertijd goede gesprekspartners voor bijvoorbeeld speelvoorzieningen in de wijk.
Jong geleerd is oud gedaan!

Zeker in een nieuwbouwsituatie, waar bewoners nog niet altijd bekend zijn, signaleert de opbouwwerker op eigen initiatief ontwikkelingen in de wijk, en bekijkt per situatie wat te doen met de signalen. Soms wordt e.e.a. eerst met bewoners besproken, soms worden instanties die daarmee van doen hebben, benaderd en geïnformeerd en tot handelen aangespoord.

In een nieuwe wijk als Nesselande gaat de aandacht naar de gevolgen van de nieuwbouwplannen voor de bestaande bewoners, maar zeker ook voor de toekomstige bewoners. Denk daarbij aan de voorzieningen in de buitenruimte, de gevolgen voor de verkeersafwikkeling of mogelijke onveilige situaties.
Een tweede aandachtspunt is het stimuleren van samenwerking tussen de organisaties die in Nesselande aan het werk gaan. Dat gebeurt in Brede School Nesselande, en bij het ontwikkelen van het wijkgebouw, met belangrijke partners als het Sociaal Cultureel Werk, Gezondheidscentrum, Bibliotheek enz.
 
[naar boven] (17-01-03 | LvD)

Lees verder:

website SONOR:
www.sonor.nl