|
Home
> Buitenruimte
> Natuur
> Archief
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Natuur (archief)
Onderstaande artikelen zijn verplaatst vanaf de actuele 'Natuur'-pagina, en worden bewaard in dit archief om een beeld te schetsen van de ontwikkeling van de natuur in Nesselande.
Waarnemingen in Nesselande (archief)
Waarnemingen van bijzondere, leuke of ontroerende dieren, planten of andere natuur zijn welkom in dit onderdeel van Nesseweb.
Gevleugelde broeders
"Voor de gevleugelde broeders was het deze lente en zomer fijn vertoeven aan de noord-oostrand van Nesselande. Zowel in het natuur-recreatiegebiedje in aanleg als de nog vol te bouwen delen van waterwijk vormden een ideale biotoop voor verschillende soorten. Doordat de natuur in de opgespoten delen en de al gegraven petgaten haar vrije gang kon gaan, barstte het er van het riet, distels en andere wilde planten, die het gebied ook ontoegankelijk voor mensen maakten. Wat viel er te zien?
Als we bij de brug naar waterwijk staan, dan was het rechts daarvan een komen en gaan van vinken, witte kwikstaarten, putters, sijsjes, goudhaantjes, rietzangers, rietgorzen etc. Er zitten ook veel muizen dus zie je iedere dag torenvalken in de lucht hangen. Vanuit het lage Bergse Bos komen ook buizerds regelmatig rond Nesselande fourageren.
In het eerste petgat na de brug hebben naast meerkoeten, wilde eenden en zwanen, ook kuifeenden gebroed. Soms is er een enkele tafeleend te zien en er zijn twee smienten (fluiteenden) achtergebleven, die in de regel in de lente richting noorden trekken.
Het daaropvolgende petgat is inmiddels verland, maar in de lente werd je er tureluurs van de tureluurs en waren er ook grutto's te zien.
In een derde petgat vanaf de brug hebben bergeenden acht kuikens gekregen waarvan er eind juni nog drie in leven waren. Met name de zwanen waren weinig tolerant tegen de bergeendkuikens. In de randen van dat petgat zitten overzwaluwen, de minst voorkomende zwaluwsoort in Nederland.
In het natuurgebied-recreatiegebiedje in aanleg zaten regelmatig kieviten, nijlganzen, grauwe ganzen en krooneenden en een enkele keer een lepelaar. Het gaat goed met de lepelaars die in Voornes duin broeden. Je ziet ze regelmatig 'snacken' langs de rotte (het stuk tussen Terbregge en de kinderboerderij), de Nessepolder en nu dus ook aan de noord-oostrand van Nesselande.
Dit alles zal de komende jaren wel minder worden naarmate het recreatiegebiedje meer wordt ontsloten voor ons bewoners en waterwijk vol wordt gebouwd. Anderzijds wordt er als compensatie voor de aanleg van de 2e Maasvlakte weer 750 ha. nieuwe natuur aangelegd en een deel daarvan kan worden gerealiseerd in de Eendrachtspolder (aan de overzijde van de Middelweg). Op deze wijze de omgeving een aantrekkelijk gebied voor de gevleugde beestjes en bewoners."
Kluut
"In het Rietveldpark hebben twee paar kluten gebroed (op een (schier)eilandje nabij het toekomstig metrostation). De kuikens zijn vorige week uitgekomen."
IJsvogel
"Inzake beestjes en plantjes, heb ik in week 11 een ijsvogeltje gesignaleerd aan het begin van de Nesseweg (bij de dijk), alweer meneer dan wel mevrouw van links kwam aangevlogen om zich rechts van de weg op en tak boven de sloot te nestelen. Ben even blijven kijken en toen vloog het schitterende beestje naar een takje 40 meter verderop. Was mijn mooiste waarnemening tot nu toe op mijn dagelijkse fietstocht van Nesselande naar station NS Berkel.
Heb inmiddels wel begrepen dat het ijsvogeltje in de lift zit en waarnemingen niet meer zo bijzonder zijn als pakweg 10 jaar terug. Er zijn inmiddels 3000 broedparen. Tijdstip van waarneming (begin maart) zegt helaas niets over plaats van broeden. Hij kan letterlijk en figuurlijk gevlogen zijn."
Recentere waarnemingen vindt u op de pagina 'Natuur'. Uw eigen waarnemingen zijn welkom via info@nesseweb.nl.
Natuurbeleving langs de Groeneweg resp. Notities uit de Nesselande
door: Riekje ten Have
Ook in de winter is er genoeg te beleven hier. Zo blijven de witte eenden me bezig houden. Ze werden vorig jaar met z'n zevenen de Ringvaart in gegooid. Asielzoekende dieren vanwege de Vogelpest? Inmiddels zijn er nog drie over, de overigen zijn dood gereden op onze "snelweg". Aanvankelijk verbleven ze alleen bij de brug, maar nu zwemmen ze tot aan het sluisje, wel bij elkaar steeds. Hoewel af en toe lijkt er eentje met een wilde Eend te flirten. Hoe gaan die aan hun partner komen straks? Dat vraag ik mij ook af voor een eenzame Zwaan. In Zevenkamp zwemt er ook een in z'n eentje. Ik krijg koppelneigingen. Voor hen en de Futen, Meerkoeten en Waterhoentjes is er ook weinig nestmateriaal. De vaart is in de herfst wel heel grondig schoongemaakt. Daar ga ik echt iets aan doen...
Ja, en dan de Groeneweg als racebaan. Vanaf de brug staat er niet eens een 50km -bord. Geregeld liggen er dooie dieren op de weg: de afgelopen weken een Meerkoet en een Haas. De laatste werd door een chauffeur in de berm geschopt. Daar was ik wel blij om, zelf durf ik dat niet. Kort daarop was de haas verdwenen, evenals die meerkoet een week eerder. Ik hoop, vermoed, dat een buurman ze begraaft, ook vanwege zijn kinderen.
Achter ons huis houden de Uilen ons in spanning. Een maand geleden heeft Aria van de Vogelwacht Rotta de nestkist gecontroleerd en zij vond daar twee volwassen Steenuilen in. De ene was geringd en bleek Ome Ko te zijn, een oude bekende, 11 jaar geleden geringd in dit gebied. Inmiddels hebben wij de Uilen amper meer gezien en ik vrees het ergste, want...het laatste rijtje Steenuil-huizen wordt nu geheid en allerlei woeste terreintjes achter de oude"huizen zijn onlangs geruimd en bekleed met metershoog zand. Geen rustige omgeving om nageslacht voort te brengen en amper meer jachtgebied voor deze roofdieren. De afgelopen jaren hebben wij dankzij die kist vier keer een nest jonge steenuilen gehad. Moeten wij het nu met de stenen Steenuilen doen?
Naschrift: Inmiddels blijken de Uilen de veranderingen toch te doorstaan. Ze zitten geregeld te zonnebaden in onze hoge bomen.
Natuurbeleving langs de Groeneweg
door: Riekje ten Have
Sinds ruim zes jaar wonen wij nu hier en hebben dus heel wat veranderingen meegemaakt, ook op het gebied van de natuur. Toen we hier kwamen wonen liepen de Koeien nog in de wei en tientallen Hazen waren daar te ontdekken. Nu zien we af en toe nog een haas, bij voorkeur in de moestuin. 's Nachts sliepen er vier mannetjes Fazanten in de kastanjeboom, maar onze bewoning stelden zij niet op prijs. Nu paradeert er nog geregeld een Fazant over het opgespoten zand en laat zijn kreet horen. Toen ik in de toen nog aanwezige hooimijt een Uil gezien had, kregen wij van de Vogelvereniging Rotta een uilenkast. Prompt kwam daar het voorjaar daarop een Steenuil in broeden en bracht vier jongen groot. Hoewel dit jaar de ligboxenstal afgebroken werd en de meeste bomen daarbij (illegaal) gekapt, hebben wij ook nu weer een broedpaar met minstens drie eieren. Zelfs toen vlak achter de boom waar het mannetje vaak zit een dwarssloot werd gegraven, zijn ze gebleven. Maar we hebben er wel de milieupolitie bijgehaald, want dat mag niet: de Steenuil staat op de rode lijst en is dus beschermd.
Zo eens in de week roei ik op de Ringvaart tussen de Groene Brug en het Sluisje. Wat mij opvalt is dat er dit jaar veel minder waterplanten zijn dan voorheen. Kennelijk is de vaart vorig najaar goed schoon gemaakt, terwijl de beschoeiingen aan beide kanten ook vrij hoog zijn. Niet zo goed voor het nestelen: de vogels vinden weinig materiaal en houvast. Zo heb ik al twee nesten zien verdwijnen: een van de Meerkoet en een van een wilde Eend (met vijf eieren). Toch zijn er minstens drie succesvolle Meerkoetnesten op dit stukje vaart waaronder een dicht bij de brug met 7 of 8 eieren. Toen daar nog gebroed werd zag ik er vaak een Fuut in de buurt. Van de cursus Vogelherkenning van Rotta weet ik dat Fuuten vaak in de buurt van Meerkoeten nestelen, voor hun veiligheid. Maar hoe ik ook speurde een Fuutennest zag ik niet. Bij mijn laatste tochtje zag ik twee Fuuten en een met twee jongen op haar rug. Dus toch! Sinds enige tijd zwemmen er zeven witte Eenden in de vaart. Ze blijven steeds bij elkaar en op een klein gebied. Van onze overbuurman hoorde ik dat ze uit een auto gegooid zijn. Zijn het soms vogelpest illegalen?
Aanvullingen en/of opmerkingen zijn (via e-mail) welkom bij Riekje ten Have.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lees verder:
pagina 'Natuur' op Nesseweb
|
|
Riekje ten Have las op 17 februari 2004 in de tuin-scheurkalender:
De pergola
Houden mensen wel van tuinen? Hun eerste behoefte is geen tuin, maar een huis. Een dak boven hun hoofd. Kopen ze er toch een tuin bij, dan willen ze daar gek genoeg een tuinhuis in. Een tuinhuis is een inwendige tegenspraak waarin je thee kunt drinken. Maar het malst zijn toch de pergola's. Ik moet er altijd een beetje om lachen als ik ze zie zitten in hun tuintjes, de mensen onder hun groen van het gif uitgeslagen pergola's en me verbaas hoe ze er toch weer in geslaagd zijn om het ondenkbare te verwezenlijken: een tuin met een verlaagd plafond. (10-03-04 | bron: De koeskoes en andere beesten / Midas Dekkers. - Contact, 2000)
|
|
|
|
|
|
|