Home
   > Bouw
      > Bouwen
         > Lintbebouwing
Facetnota Linten

In Nesselande zijn 2 linten aanwezig, het Ringvaartlint en de Wollefoppenweg. ‘Linten’ is de naam voor in het landschap te onderscheiden historische routes met aangrenzende bebouwing. Met de ontwikkeling van de woonwijk Nesselande krijgen de linten een ander karakter. In het Bestemmingsplan Nesselande wordt uitgegaan van het opnemen van de lintstructuur als een herkenbaar deel van de wijk. De linten maken echter geen onderdeel uit van het bestemmingsplan. Daarom is een aparte facetnota gemaakt, waarin de bestemmingen van de huidige bebouwing, van de open plekken en de knelpunten m.b.t. verkeer en milieuhinder van bedrijven worden vastgelegd. Dit alles om nieuwe ingrepen zoveel mogelijk in harmonie met de schaal en het karakter van de linten te kunnen realiseren.

27 november 2002 werd door Deelgemeente Prins Alexander een hoorzitting georganiseerd over facetnota Linten in wijkgebouw de Scheg te Zevenkamp. De nota is nader toegelicht en een ieder kan mondeling reageren. Tot 30 december hadden bewoners de tijd om schriftelijke reacties in te leveren bij de Deelgemeente.

Wat vinden bewoners van de linten van de facetnota? De werkgroep linten ziet in de facetnota goede en minder goede kanten. De richtlijnen over bouwen en verbouwen in de facetnota zijn vrij streng. Daar is de werkgroep blij mee, omdat daardoor het eigen karakter van de linten grotendeels behouden kan blijven. Wat is dat eigen karakter? Vooral de verscheidenheid. Veel verschillende woningtypen, afgewisseld met een enkel bedrijf en met veel doorkijkjes tussen de bebouwing door op de nieuwe wijk. En met veel groen.

Waar de werkgroep Linten absoluut niet blij mee is, is dat er op verschillende plaatsen in de linten een gevelhoogte van acht (!) meter wordt toegestaan. Dat komt nu praktisch nergens in de linten voor en toestaan van die gevelhoogte verstoort dus erg het beeld. Verder heeft de werkgroep kritiek op de gang van zaken betreffende de smalle ecologische zone achter het Ringvaartlint, zoals die is gepland in het bestemmingsplan. Doordat die zone in het bestemmingsplan slechts globaal is aangegeven, is nog steeds onduidelijk wat dat inhoudt. De werkgroep vindt het belangrijk dat die zone er komt, maar krijgt geen vinger achter de ontwikkeling daarvan. Ook in deze facetnota komt daar weer geen duidelijkheid over.

In de nota komt weer de gewoonte van planontwikkelaars te voorschijn om zaken over één kam te scheren. Zo hebben onderdelen van de linten dezelfde percentages toegestane bebouwing, terwijl de kavels soms heel verschillend zijn. Hierdoor ontstaan heel wonderlijke situaties. De werkgroep vindt, dat er genuanceerder naar de verschillende percelen gekeken zou moeten worden.
 
[naar boven] (17-01-03 | LvD)

Lees verder:

werkgroep SPA/WONIO:
Werkgroep Linten