Sidebar

06
za, mrt

(Rode) Blauwalg gesignaleerd in Zevenhuizerplas

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

120315-rode-blauwalgNa meldingen over een 'vies drijvend goedje' op de Zevenhuizerplas is het Hoogheemraadschap, op verzoek van de deelgemeente Prins Alexander, ter plaatse geweest voor inspectie. Tijdens de controle is er in de noordwestelijke hoek van de Zevenhuizerplas rode Blauwalg geconstateerd. Geadviseerd wordt contact met het water en aangespoelde algen te voorkomen en honden en andere dieren weg te houden bij de waterlijn.

Ter voorbereiding op het zwemseizoen zal het Hoogheemraadschap vanaf half april monsters nemen van het zwemwater. Tot die tijd zullen zij visueel de zaak in de gaten houden en waarschuwen via hun website. Op 1 mei start officieel het zwemwaterseizoen en zal de Provincie Zuid-Holland het stokje overnemen tot 1 oktober. Eventuele waarschuwingen vinden dan plaats via borden langs de plas en via rode vlaggen bij een bemande strandwacht.

De Roodalg (latijnse naam Planktothrix rubescens) is ondanks dat hij een rode kleur heeft een cyanobacterie, in de volksmond beter bekend als De Blauwalg. Deze Blauwalg kan onder bepaalde omstandigheden giftige stoffen aanmaken waardoor zwemmers het risico lopen op tijdelijke huiduitslag en slijmvliesirritaties wanneer de huid in contact komt met de blauwalgen. Bij het inslikken van water met Blauwalg kunnen maag- en darmklachten voorkomen zoals misselijkheid, braken en diaree. Bovenstaande klachten ontstaan binnen 12 uur na contact en verdwijnen binnen ongeveer 5 dagen vanzelf. Indien de klachten na 5 dagen aanhouden of verergeren wordt geadviseerd een arts te raadplegen.

De giftige stoffen, die klachten kunnen veroorzaken, ontstaan pas bij grote dichtheden van de algen (soms zichtbaar als paarsrode 'wolken') en compacte drijflagen (deze spoelen ook aan op het strand in kleine plasjes (zie ook bijgaande foto). De algen kunnen afhankelijk van de weersomstandigheden heel snel ontstaan en ook heel snel vanzelf weer verdwijnen. Tegen de tijd dat het badseizoen begint is doorgaans de alg weer verdwenen.

Mocht er iets verdachts in, op of rond het water van de Zevenhuizerplas worden gesignaleerd dat op (rode) Blauwalg lijkt, dan kan dit worden gemeld bij het Hoogheemraadschap via (010) 453 73 56 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Eventuele foto's zijn bij meldingen zeer welkom omdat een 'vies goedje' van alles kan zijn. Van 1 mei tot 1 oktober is de zwemwatertelefoon van de Provincie van kracht: (070) 441 75 50.

Meer informatie:

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart