Sidebar

25
za, sept

Opgravingen in Nesselande

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
gl-opgravingIn een ander artikel, schreef ik over de geschiedenis van de Eendrachtspolder. Oorspronkelijk een moerasgebied, waar turf werd gestoken en na de droogmaling in 1750 een gebied waar landbouw werd bedreven. De Eendrachtspolder is de polder waar het noordelijk deel van Nesselande in wordt gebouwd.

Bij landbouw behoort uiteraard bebouwing en bovendien stonden er in de polder 4 molens, waarin families woonden.

Sporen van die bewoning zijn o.a. door Adrie Markus opgegraven. Markus is bij de bewoners van de Groeneweg en de Wollefoppenweg geen onbekende, hij heeft er gewoond en fietst al jaren rond met een schop achter op de fiets . Hij heeft een goede neus voor sporen van bewoning, aan de kleur van de grond, aan oneffenheden in de bodem herkent hij de vindplaatsen van zijn collectie gebruiksvoorwerpen. In de loop der jaren heeft hij veel kennis vergaard over de schatten die hij opgraaft.

Voordat de polder onder zand werd bedolven, heeft hij kans gezien om met name op de plaats waar de z.g middenmolen stond uit de afvalput nog in goede staat verkerende schalen en kruiken op te delven.

Deze collectie is sinds vorig jaar opgesteld in de Oudheidkamer van Zevenhuizen/Moerkapelle waar op de eerste verdieping de Vereniging Molenvrienden een prachtig overzicht van de molens die in onze regio hebben gestaan heeft ingericht.

gr-adrie-markusDe opgegraven gebruiksvoorwerpen staan in een speciale vitrine, waar ook een deel van de opgegraven fundering van de middenmolen, de zgn. molenstomp een plaatsje heeft gekregen.

Van de andere drie molens zijn de stompen al vele jaren eerder verwijderd. Aan de hand van oude documenten is de plaats van die molens eenvoudig vast te stellen en er zijn ongetwijfeld ook daar nog gebruiksvoorwerpen te vinden. De archeologische dienst van Rotterdam kiest er echter in sommige gevallen voor om spullen rustig in de bodem te laten, zodat volgende generaties ook nog iets te vinden hebben. De dienst kan het geld ook maar één keer uitgeven, moet prioriteiten stellen en laat sommige dingen letterlijk met rust.

Naast de voorwerpen uit de 18e eeuw zijn er ook uit de 16 e eeuw spullen opgegraven. Op oude kaarten is nog een weg aangegeven die ongeveer liep vanaf de hoek Wollefoppenweg/ Groeneweg langs de lijn van de Georges Tongerloohof richting Middelweg. Langs die Swanlaesche weg lagen de woningen van de turfstekers uit ca 1600. Markus heeft daar onder andere een zgn. glazen Cutronfles gevonden.

gl-schaalHij kan zo nog een paar locaties noemen waar nog bodemvondsten gedaan kunnen worden. Hij zal er zeker bij zijn als daar wordt gegraven.

Het bovengenoemde museum vindt u in Zevenhuizen aan de Tweemanspolder 15 (volg de borden "Oudheidkamer"). Het museum is open op de laatste zaterdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur. Telefoonnummer: (0180) 63 46 06.

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart