Sidebar

17
za, aug

Waterbeelden in Waterwijk

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

wiw-zeemeerminBegin juni zijn bij mooi weer en een lage waterstand de twee beelden geplaatst in Waterwijk: een gans met Niels Holgerson op zijn rug en een meermin. De gans is een windwijzer die de windrichting aangeeft.

Vorig jaar is een voorstel van een werkgroep van bewoners van Waterwijk om het thema 'water' accenten te geven door beelden in het water te plaatsen door de deelgemeente gehonoreerd als Bewonersbudget-project. Dit project is een van de vijf waarvoor de deelgemeente via WONIO geld beschikbaar heeft gesteld.

De beelden staan op palen die tijdens de vorst-periode door gaten in het ijs in de waterbodem zijn geslagen. De beelden zijn gemaakt van hout-watervast multiplex, afgewerkt met negen lagen transparante jachtlak, zoals bij houten boten.

Voor het beheer en onderhoud hebben wij de Stichting Waterbeelden in Waterwijk opgericht. In de doelstellingen van de stichting is naast het streven naar plaatsing van meer beelden opgenomen het jaarlijks organiseren van een evenement in de wijk met beeldende kunst en water.

Stuur voor reacties of vragen een e-mail naar Albert Jan Dekking via ajdekking@planet.nl t.a.v. de Stichting Waterbeelden in Waterwijk.

 

Verslag van de Werkgroep Waterbeelden in Waterwijk

wiw-gansDe werkgroep heeft in september 2009 het voorstel ingediend om op vijf locaties in het openbare water van Waterwijk beelden te plaatsen die het thema --water-- hebben.

Na goedkeuring van het voorstel door de commissie Bewonersbudget van WONIO volgde overleg met het Hoogheemraadschap, Gemeentewerken Rotterdam en de Deelgemeente. Naast toestemming van de verschillende partijen is een Keurvergunning aangevraagd bij het Hoogheemraadschap, die is verleend.

Een van de afspraken was om te beginnen met twee in plaats van vijf beelden om te kijken hoe een en ander zou verlopen. Er is een verder uitgewerkt voorstel met een kostenraming ingediend waarop op 25 november op de vrijwilligersavond van WONIO de cheque is uitgereikt door de voorzitter van de Deelraad.

De zaken die wij als werkgroep zelf niet konden doen zijn uitbesteed: het slaan van de palen in het water en de staalconstructies.

In de wintermaanden hebben wij de beelden gemaakt en nadat het waterpeil voldoende was gezakt en het weer beter werd zijn de beelden begin juni geplaatst. Tevoren is het plan getoond op de jaarlijkse BBQ, en de jaarvergadering van de Vereniging van bewoners van Waterwijk en besproken met de bewoners die direct naast de beelden wonen.

De reacties van bewoners en passanten zijn overwegend zeer positief, vooral de kinderen voelen zich aangesproken.

Voor het beheer en onderhoud is de Stichting Waterbeelden in Waterwijk opgericht. In de doelstellingen van de stichting is ook opgenomen naast het voornemen om meer beelden te plaatsen, jaarlijks een evenement met beeldende kunst en water. te organiseren. De twee beelden zijn zodoende een begin van een ontwikkeling waarbij in Waterwijk beeldende kunst en water een terugkerend thema zijn.

De werkgroep:
--Monique Bleeker
--Albert Jan Dekking
--Angelique Flapper
--Olga Weijtens

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart