Sidebar

23
za, jan

5 gedragsregels voor bewoners

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

5regels Schoon water is niet vanzelfsprekend, ook niet in Nesselande. Regenwater speelt een belangrijke rol bij de waterkwaliteit. Het meeste regenwater in Nederland verdwijnt ongebruikt in het riool. In Nesselande is dat anders. Hier vangen speciale greppels, de zogenaamde wadi’s, en infiltratiesystemen het regenwater op om het geleidelijk naar de singels en sloten af te voeren. Een speciaal, afgesloten watersysteem houdt het schone regenwater zoveel mogelijk vast. Hierdoor onstaat er uiteindelijke in de Nesselandse wateren een veelzijdige flora en fauna.

Bewoners van Nesselande wordt gevraagd een steentje bij te leveren. Hiervoor zijn slechts vijf gedragsregels opgesteld:

  1. Was uw auto in de wasstraat. Wassen op straat of op de oprit is niet toegestaan. Wasstraten hebben een vuilwateropvang met een recyclingsysteem waardoor er geen chemische wasmiddelen in het oppervlaktewater komen.
  2. Gebruik voor uw schuttingen, tuinhuisjes, pergola’s en dergelijke geen uitlogende materialen, zoals geïmpregneerd hout, zink, koper en lood. Kies voor duurzame materialen.
  3. Laat uw hond alleen uit op speciale uitlaatplaatsen. Op deze uitlaatplaatsen wordt het hemelwater niet naar de singels of sloten afgevoerd, maar direct op het riool.
  4. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen voor uw tuin. Middelen als mosdoder, gazon verbeteraar en alg verwijderaar zijn sterk watervervuilend en daarom verboden. Via het regen- en grondwater komen deze stoffen anders in het watersysteem van Nesselande.
  5. Beperk het gebruik van kunstmest tot een minimum. Kies vooralternatieven of zorg er in ieder geval voor dat de kunstmestalleen in de volle grond terecht komt en niet in het water.

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart