Sidebar

23
zo, feb

Stichting JIJ start zelfhulpgroep voor mensen met een eetprobleem

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

logo-stichting-jijStichting JIJ start in Rotterdam na de herfstvakantie weer eenzelfhulpgroep voor mensen met een eetprobleem.

Voor wie?
De zelfhulpgroep is opgezet voor iedereen die last heeft van een eetprobleem. Het maakt niet uit of je jong of oud, dik of dun bent. Iedereen is van harte welkom!

Hoe een eetprobleem eruit ziet is voor iedereen verschillend. De een heeft bijvoorbeeld last van oncontroleerbare eetbuien (met of zonder manieren om  calorieën te compenseren). De ander durft steeds minder te eten. En weer een ander vult de dagen met de ene dag streng te lijnen en de andere dag weer heel veel te eten. En dan zijn er nog heel veel variaties te bedenken.

Ook de reden waarom mensen naar een zelfhulpgroep komen is heel verschillend. De een durft het aan niemand in zijn/haar omgeving te vertellen en zoekt herkenning en begrip. Een ander wil graag naar andere verhalen luisteren en wacht nog even om zelf iets te vertellen, want vindt dat een nog iets te grote stap. En weer een ander wil juist graag concrete stappen ondernemen om er iets aan te doen en zoekt daarbij advies en ondersteuning. 

Door wie?
Bij stichting JIJ werken op vrijwillige basis allemaal ervaringsdeskundigen. Deze ervaringsdeskundigen hebben een eetstoornis (gehad), zoals boulimia of anorexia.

Vanuit hun ervaringsdeskundigheid begeleiden zij de zelfhulpgroep. Zij geven dus geen therapie. De begeleidsters hebben een basistraining “werken met ervaringsdeskundigheid” gevolgd en/of hebben ervaring in het begeleiden van mensen met een eetprobleem. 

Wat gebeurt er in zo’n zelfhulpgroep?
In de zelfhulpgroep (maximaal 6 personen) kun je alles bespreken wat te maken heeft met je eetprobleem. Je zult merken dat je niet de enige bent en dat er veel overeenkomsten zijn tussen jou en je groepsgenoten. Het kan jou meer inzicht geven in het ontstaan van je eetprobleem en het kan jou helpen je (eet)gedrag te veranderen.

In je eigen tempo en op jouw manier werk je aan verandering. Dit doen we onder andere door ervaringen te delen en thuisopdrachten uit te voeren en te bespreken. Dit wordt in overleg met jou besproken. Als je iets niet wilt, gebeurt het ook niet.

JIJ (als deelnemer) staat centraal. In het programma van de bijeenkomsten is daarom veel ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers en het programma kan naar behoefte worden aangepast. In de zelfhulpgroep is ook ruimte voor het bespreken en oefenen van thema’s, zoals: eigenwaarde, lichaamsbeeld, perfectionisme, omgaan met spanning en stress, e.a. In elke zelfhulpgroep wordt een uitgebreide voorlichtingsbijeenkomst gehouden. 

Anonimiteit
Stichting JIJ biedt de mogelijkheid om anoniem deel te nemen aan de groep. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Er worden zonder jouw toestemming nooit gegevens doorgegeven aan familie, bekenden, instellingen, etc.

Financiën
Stichting JIJ wordt financieel ondersteund door de GGD Rotterdam-Rijnmond. Er wordt van de deelnemers een eigen bijdrage van 1,25 euro per bijeenkomst gevraagd. Dat is 25 euro voor het totale aantal van 20 bijeenkomsten.

Praktische informatie:
Startdatum:
na de herfstvakantie
Lokatie:
Rotterdam
Tijd:
dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur (uitloop tot 21.30 uur mogelijk)
Duur:
20 bijeenkomsten (ongeveer 4 maanden)

Mocht je meer willen weten over de zelfhulpgroep of je willen aanmelden, dan kun je een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je meer informatie over de zelfhulpgroep, de begeleidsters en stichting JIJ, neem dan een kijkje op www.stichting-jij.nl.

Nesselanders, dec. 2012

Nesselanders-2012-12-156x220

Nesselande in kaart